ERDON Országos hírek

2012.02.23. 15:10

Kelemen Hunor: az RMDSZ dolgozik, nem kampányfogásokra reagál

Az elmúlt időszak politikai történéseiről beszélt Kelemen Hunor szövetségi elnök sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján, Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád polgármester társaságában.

Az elmúlt időszak politikai történéseiről beszélt Kelemen Hunor szövetségi elnök sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján, Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád polgármester társaságában.

 

„Én nagyon gyakran jövök Kovászna megyébe, és másokkal ellentétben nem azért, hogy kikérdezzem az embereket, hanem azért, hogy konzultáljak, véleményeket hallgassak meg. Ez alkalommal is így történik” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Elmondta, február 25-én kerül sor Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsára, amelyen a legfontosabb napirendi pont a jelölési szabályzat megvitatása és elfogadása. Az RMDSZ készül az önkormányzati választásokra, éppen ezért az SZKT megerősíti Kovács Péter főtitkár kampányfőnökké való kinevezését. A közelegő választásokról a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-nek az ereje mindig is az önkormányzatokban volt, éppen ezért a közelgő helyi választások nagy fontossággal bírnak. „Ma már a helyi közösségeket érintő, legfontosabb és legtöbb döntést az önkormányzatok hozzák meg, ezért az RMDSZ számára nagyon fontos, hogy polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai legyenek az erdélyi megyék és települések önkormányzataiban”– hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

Az erdélyi magyar politikai helyzetet elemezve a szövetségi elnök a továbbiakban a megosztottság veszélyeire hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a magyarországi segédlettel megalakult romániai magyar pártok nem az együttműködést, a magyar közösség érdekeit tartják szem előtt. „2012-ben saját magunkon kívül senkire nem számíthatunk. Azok, akik pártot alapítanak, versenyre készülnek. Nem az a céljuk, hogy önkormányzati képviselőik legyenek, hogy a közösségek érdekeit képviseljék, ők a bukaresti jelenlétre készülnek, bármi áron. Azt azonban látnunk kell, hogy a romániai magyarság közel 80%-a úgy véli, hogy a parlamenti képviselet kiemelten fontos, és ezt veszélyeztetni nem szabad” - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, úgy értesült, hogy Tőkés László háromszéki látogatása során nagyon határozottan kijelentette, hogy kizárt dolognak tartja az RMDSZ-el való összefogást. „Egyrészt nagyon furcsállom ezt a kijelentést, hiszen Tőkés László az RMDSZ európai parlamenti képviselője, másrészt nem vagyok biztos abban, hogy Toró T. Tibor, az új párt megválasztás előtt álló elnöke egyáltalán tud erről a szándékról. A valódi főnök hozott egy döntést, elmondta a nyilvánosság előtt: nem lesz összefogás. Nem tudom, hogy ezzel Toró T. Tibor egyetért-e, hiszen az ő nyilatkozataiból úgy értettem, hogy kívánatosnak tartja az együttműködést” – válaszolt Kelemen Hunor.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette, őt, mint a párbeszédet és békés együttműködést kedvelő embert, az zavarja leginkább, hogy Tőkés László nyilatkozatai úgy vonatkoznak az RMDSZ „uralmának a megtörésére”, mint a cél maga. „Azok, akik erről beszélnek, nem folytatják gondolatmenetüket azzal, hogy mi következik. Nem beszélnek arról, hogy mi lesz a magyar közösséggel, hogyan képviselnék ők majd hatékonyabban a közösségi érdeket, mint azt az RMDSZ tette. Ezekre a kérdésekre nem találom én a válaszokat. És nem értem, hogy ők mitől lennének a jobboldaliak? Én úgy vélem, hogy mi, erdélyi magyarok mindannyian a nemzeti oldalt képviseljük” – szögezte le Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

 

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke példaként felhozta, hogy az RMDSZ monopóliumának megtörése megtörtént például Kézdivásárhelyen. „Ott a város éves költségvetése évi 10 millió euró, és most nézzék meg, hogy mit ért el az MPP-és városvezetés. Pedig ugyanúgy, mint Sepsiszentgyörgynek, nekik is lehetőségük lett volna európai uniós forrásokra pályázni, fejleszteni, épülni. Sajnos, nem ez történt, és a városvezetés hibáit elsősorban az emberek érzik. Tehát az a megoldás, hogy nem a várost kell leváltani, hanem a gazdát. Kézdivásárhelyen és Baróton is” – szögezte le Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke.

 

Kelemen Hunor hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem kíván a továbbiakban az ellenpártok kampányfogásaival és vádaskodásaival foglalkozni. „Az RMDSZ tisztségviselői minden szinten dolgoznak, nap mint nap újabb és újabb cselekedetekkel bizonyítják elkötelezettségüket és felelősségüket a magyar közösség fele. Számunkra ez a legfontosabb” – összegezte az RMDSZ elnöke.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor röviden ismertette az új kormányprogram és a megkötendő koalíciós megállapodás részleteit, kiemelve, hogy a lakosság életszínvonalának növelésére vonatkozó intézkedések közül a legfontosabb a fizetések és nyugdíjak emelése az első negyedév gazdasági és költségvetési adatainak megfelelően. A Szövetség szerint szükséges az infrastrukturális beruházások folytatására, itt elsősorban az Észak-erdélyi autópálya építésének a folytatását szorgalmazza. A kormányprogram másik kiemelten fontos fejezete a kisebbségi jogok bővítésére vonatkozik az oktatás, a kultúra, az intézmények finanszírozása és megalakítása terén: a kisebbségi törvény elfogadása továbbra is prioritás marad az RMDSZ számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!