ERDON Országos hírek

2011.10.19. 13:00

Magyar EP-képviselők éles hangú üzenetváltása Markó Béla brüsszeli előadásával kapcsolatban

Éles hangú közleményben ítélte el Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlament delegációjának vezetője kedden, hogy Markó Béla volt RMDSZ-elnök brüsszeli előadásán a Fidesz képviselői nem vettek részt; válaszában a Fidesz elfogadhatatlannak minősítette a vádakat.

Éles hangú közleményben ítélte el Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlament delegációjának vezetője kedden, hogy Markó Béla volt RMDSZ-elnök brüsszeli előadásán a Fidesz képviselői nem vettek részt; válaszában a Fidesz elfogadhatatlannak minősítette a vádakat.

 

Közleményében a szocialista képviselő úgy vélte, "a Fidesz EP-képviselői tüntetően távol maradtak Markó Béla előadásáról", magatartásuk "mind az európai szellemiségtől, mind a nemzeti szolidaritástól idegen".

"Semmiféle politikai megfontolás nem adhat felmentést az alól, hogy távol maradjanak a legnagyobb határon túli magyar nemzetrész, az erdélyi magyarság parlamenti képviselettel rendelkező, legitim szervezete, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese, Markó Béla előadásáról. Ez az erdélyi magyar közösség iránti tiszteletlenség. Politikailag elfogadhatatlan gőg" – hangsúlyozta Tabajdi Csaba a nemzeti identitás megőrzéséről szóló előadást követően kiadott közleményben.

Hozzátette: "Megengedhetetlen az, hogy a magyarországi kormányzó párt európai politikusai távolmaradásukkal tüntessenek akkor, amikor az Európai Néppárt romániai delegációja magas szinten képviselteti magát. A román EP-képviselők példát mutattak európaiságból, míg a Fidesz EP-delegációja a mucsai hatalmi gőgből."

"Nem tudható, hogy a Fidesz EP-képviselői a Fidesz országos központja, vagy Tőkés László parancsára maradtak-e távol e rendkívül fontos rendezvénytől" - fogalmazott a képviselő, utalva arra, hogy "Tőkés az elmúlt héten az Európai Parlamentben gyalázkodó feliratokat ragasztatott a Markó Béla előadását hirdető plakátokra".

Ez utóbbi szerinte "mind politikailag, mind morálisan ütközik az EP szellemiségével, házszabályával. Tőkés László méltatlanná vált parlamenti alelnöki megbízatására, ezért le kellene mondania" - vélte Tabajdi Csaba.

A magyar néppárti képviselőcsoport (Fidesz-KDNP) válaszközleményében azzal reagált, hogy "Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő ma kiadott hetet-havat összehordó közleményének indulatos hangneme és zavaros tartalma egyaránt elfogadhatatlan".

"Emlékeztetnénk: Tabajdi Csaba annak a szocialista EP-delegációnak a vezetője, amely a státustörvény 2001-es elfogadásakor 23 millió román Magyarországra özönlésével riogatott. Tabajdi annak a szocialista pártnak a tagja, amely a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazáson hazug rágalmakkal az anyaországi és határon túli magyarokat egymás ellen fordította. Annak a szocialista pártnak a tagja, amely kormányzása alatt a határon túli magyarok egész támogatási rendszerét, a közalapítványokat és a Máért-ot szétverte" - áll a közleményben.

A Fidesz szerint "Tabajdi Csabának a fenti tények okán mindenekelőtt önvizsgálatot kell tartania, mielőtt nemzetpolitikai kérdésekben indulatosan gyalázkodik. Ebben a folyamatban nem fog segíteni, ha közben Tőkés Lászlót, az egész kárpát-medencei magyarság élő legendáját, a romániai rendszerváltás hősét rágalmazza."

"Az ilyen és ehhez hasonló akciókkal az MSZP a nemzetpolitikai kérdésekben nem fogja visszaszerezni korábbi lépései miatt elvesztett hitelességét. Épp ellenkezőleg, tovább mélyül a szakadék a határon túli magyarság és a Magyar Szocialista Párt között" - áll a válaszközleményben.

Viszontválaszként Tabajdi Csaba az MTI-nek úgy nyilatkozott: "Eddigi életutam és a határon túli magyar nemzeti közösségekért végzett több mint két évtizedes szakmai munkám alapján úgy vélem, hogy a Magyar Szocialista Párt képviselőjeként hitelesen szólalhatok meg nemzetpolitikai kérdésekben. Ennek egyik élő tanúja maga Tőkés László, aki 2009-ben a Heti Válasznak adott interjújában úgy fogalmazott: A szocialista Tabajdi Csaba egymaga felért egy kisebbségpolitikai szabadcsapattal – következetesen állt ki a magyar kisebbségek védelme mellett. Most azonban nem ez a fontos. Az elemi politikai kultúrát is nélkülöző fideszes közlemény után is megválaszolatlan a kérdés: miért nem vettek részt a Fidesz európai parlamenti képviselői az RMDSZ rendezvényén?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!