ERDON Országos hírek

2010.05.03. 12:11

Új pártot alakítottak Romániában a független honatyák

<p>Új párt alakult Romániában, amelynek meghatározó vezetői a parlamentben függetlenként tevékenykedő képviselők és szenátorok.</p>

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néven alapított párt középbaloldali erőként határozza meg magát. Soraiban több olyan képviselő és szenátor található, aki korábban az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) erősítette. Az új párt elnökévé Marian Sarbut választották, aki korábban a PSD munkaügyi minisztere volt.
    A politikai alakulat ügyvezető elnöke Gabriel Oprea lett, aki a Traian Basescu román államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta jelenlegi kormány védelmi minisztere. A párt tiszteletbeli elnöki posztját szintén a PSD egyik volt minisztere tölti be Cristian Diaconescu személyében, aki korábban a külügyi tárcát vezette.
    Victor Ponta, a jelenlegi legerősebb ellenzéki politikai erőnek számító PSD elnöke élesen bírálta az új alakulatot és annak vezetőit, utóbbiakat "kalandoroknak" nevezte, akik szerinte a húsosfazék köré csoportosulnak.
    Az új párt azonban nem tekinthető parlamenti pártnak még akkor sem, ha vezetői független képviselőkként és szenátorokként tagjai a törvényhozó testületnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!