ERDON Országos hírek

2008.10.14. 09:44

Románia 500 leggazdagabbja

<p>Románia 500 leggazdagabb emberének a vagyona eléri a 39 milliárd eurót, és az ország GDP-jének majdnem egyharmadát teszi ki - derül ki az Adevarul című napilap által elkészített toplistából.</p>

A legtöbb milliomos, szám szerint 201, Bukarestben él, ők 21,8-22,7 milliárd eurót birtokolnak. Közülük a leggazdagabb Dinu Patriciu olajmágnás, aki az Adevarul-toplista szerint egyben az ország leggazdagabb embere. Vagyonát 1,9-2 milliárd euróra becsülik.

Románia második leggazdagabb embere Ion Tiriac, akinek vagyona eléri a 950 millió - egymilliárd eurót. Harmadik helyen található a vállalkozásával Magyarországon is jelen lévő Teszári Zoltán romániai magyar üzletember, aki az RCS&RDS kábeltelevízió, internet- és telefonszolgáltató többségi tulajdonosa. Vagyonát a lap szakemberei 900 millió euróra becsülik.

A legtöbb gazdagot tömörítő történelmi régiók versenyében Bukarest után a második helyet Erdély foglalja el, ahol 103 milliomos él. Az erdélyi milliomosok vagyona összesen 6 milliárd eurót tesz ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!