ERDON Országos hírek

2008.05.25. 11:48

Nyom a pataki ciános

<p>A verespataki aranybányát tervező cég folyamatosan nyomást gyakorol a román környezetvédelmi minisztérium vezetőire annak érdekében, hogy folytassák az időközben felfüggesztett projekt engedélyeztetési folyamatát - ezt Bogdan Olteanu, a bukaresti képviselőház elnöke nyilatkozta pénteken.</p>

A politikus szerint Korodi Attila környezetvédelmi miniszterre és a szaktárca államtitkáraira jelentős nyomás nehezedik a beruházó részéről, amely folyamatosan perrel fenyegeti őket. A terv egyik közismert ellenzőjeként számon tartott Olteanu úgy véli, hogy a kanadai és az amerikai beruházók már nem hisznek a projekt megvalósulásában, ezt pedig tükrözi, hogy a vállalat tőzsdén jegyzett részvényeinek értéke jelentősen csökkent. A házelnök szerint a verespataki bányaberuházás végleges megakadályozása érdekében nagy sikert jelentene a bányászatban ciántechnológia alkalmazását betiltó törvénytervezet elfogadása.

A jogszabály-tervezet jelenleg az ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház iparügyi szakbizottságánák asztalán van. Olteanu bízik abban, hogy már a nyáron véget érő parlamenti ülésszakban sikerül elfogadni a törvényt. A verespataki beruházás engedélyeztetési folyamatát tavaly szeptemberben függesztette fel a román környezetvédelmi minisztérium, miután egy bíróság megsemmisítette a vállalat településrendezési engedélyét. A Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni bányáját szeretné megnyitni az erdélyi településen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!