Erdon - Nemzetkozi

2014.02.12. 17:08

Bővebb információk az olimpiai közvetítési jogokról

A XXII. téli olimpia az első az olimpiák történetében, amikor nem a közszolgálati televíziók uniója, az Eurovízió szerezte meg a sugárzási jogokat.

A XXII. téli olimpia az első az olimpiák történetében, amikor nem a közszolgálati televíziók uniója, az Eurovízió szerezte meg a sugárzási jogokat.

Eddig a közszolgálati televíziók egész Európára vonatkozóan rendelkeztek a sugárzási jogokkal, az úgynevezett páneurópai jogokat biztosítva a közszolgálati televízióknak. Ez alapján sugározhatott például az Eurosport és az MTV is valamennyi csatornáján kódolatlanul az olimpiai közvetítések során.

2009-ben azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tenderpályázatát – amelyet a 2014-es téli és a 2016-os nyári olimpiára írt ki – nem az Eurovízió nyerte meg, hanem egy ügynökség, a Sportfive International. Ez a cég Európa 40 országában írt ki tenderpályázatot, amelynek egyik szigorú feltétele az országhatárokon belül történő sugárzás, vagyis a csatornák kódolásának betartása volt. Ennek nyomán Európában számos kereskedelmi televízió közvetíthet már az ötkarikás játékokról, azonban Magyarországon – a hagyományokat folytatva – a tenderpályázat győztese az MTVA maradt, amely a szigorú szerződéses feltételeknek megfelelve az M1, M2, és Duna csatornákon, valamint az internetes közvetítés során csak kódolva sugározhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!