ERDON Multimedia

2010.07.14. 09:20

Elektromos szuperautót fejleszt a Mercedes

<p>535 lóerős, négy másodperc alatt van százon, 200 körül van a végsebessége, viszont csendes, és nem füstöl, mert nem fogyaszt benzint: a Mercedes-Benz elektromos meghajtású változatban támasztja fel a legendás 300SL-t.</p>

Miután csak Amerikában 300 millió dollárnyi büntetést kellett kifizetnie 25 év alatt a környezetvédelmi szabályok megszegése miatt, a Mercedes-Benz egyre inkább a zöld technológiák, és az alternatív meghajtások felé fordul. Ennek fő illusztrációja a Norvégiában bemutatott  SLS AMG E-Cell nevű modell, ami a legendás 300SL újragondolt változata elektromos motorral - pontosabban a 300SL idén bemutatkozott, felújított változatának, az SLS AMG-nek  elektromos verziója.

A 300SL 1952-ben mutatkozott be, mint versenyautó, majd 1955 és 1963 között szériagyártásba került, összesen 1400 darab kupé és 1800 roadster változat készült belőle, ezek máig igazi kincsnek számítanak a veteránautó-gyűjtők számára; egy tökéletes állapotú példány ára félmillió dollár felett is lehet.

Az eredeti modell 563 lóerős V8-as benzines motorját négy elektromos motor váltja fel [3] (mind a négy kereket külön-külön motor hajtja), ezek összesen 535 lóerősek. Az energiát lítium-ion akkumulátorok biztosítják, amelyeket a fékekbe épített rendszer folyamatosan újratölt.

Nulláról hatvan mérföldes óránkénti sebességre (ez nagyjából megfelel 100km/h-nak) néhány másodperc alatt gyorsul az autó, a végsebességről nincsenek egyelőre hivatalos adatok, de 190-200 km/h körül becsülik a szakértők. Ez elmarad a veterán SL modell  csúcssebességétől, ami 240-260 km/h körül mozgott a különféle verziókban.

Az árról, és az egy feltöltéssel megtehető távról egyelőre semmilyen információt nem adott ki a gyár, ahogy arról sem, hogy mikor várható a kereskedelmi forgalomba kerülése.

Az elektromos meghajtású autók piacán a sportkocsik kategóriájában jelenleg a Tesla Roadster az egyeduralkodó, és valószínűleg még a Mercedes elektromos sportautója előtt lép a piacra 2012-ben a 313 lóerős Audi E-tron, ami várhatóan a legnagyobb konkurenciája lesz az SLS AMG E-Cellnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!