ERDON Multimedia

2010.02.25. 09:35

Milyen a biztonságos jelszó?

<p>A felmérések szerint legtöbben az „123456” jelszót használják, ettől sokkal fantáziadúsabb kódban kell azonban gondolkodjunk, hogy elkerüljük az illetékteleneket.</p>

Néhány évvel ezelőtt az embernek még nem kellett saját kislexikont alkalmaznia a fejében, hogy megjegyezze a „jelszavakat”. Ha sorbavesszük, hogy hány helyre kell efféle kódolt tartalmakat megjegyeznünk, igencsak meglepődünk. Vegyük csak a leghétköznapibb példát, a mobiltelefont, főleg, ha nem is egy áll rendelkezésünkre, vagy a bankkártyát, a riasztó kódját, vagy a lépcsőházunk beléptető számsorát. És akkor még ott van az internet, a lehetőségek tárháza. Manapság már ha csak divatból is, de ezerféle oldalra fel vagyunk regisztrálva, ahol mindig jelszót használunk a belépéshez, legyen az internetes postafiók, közösségi oldal, vásárlói honlap vagy munkahelyi számítógép. Mivel ennyi különböző kódot nem igazán tudnánk megjegyezni, a legtöbben általában ugyanazt a jelszót használjuk az internetes webhelyeken. Pedig szakértők szerint ez igencsak nagy felelőtlenség, mivel így elég egy jelszót feltörni az illetékteleneknek és máris kész a baj. Azontúl, hogy esetleg egy-egy levelünk idegen kezekben, gépeken landol, ebből akár komoly következmények is lehetnek, például banki átutaláskor, befizetéskor. Egy nemrégiben készült tanulmány során 32 millió felhasználót vizsgáltak, melynek 1 százaléka használja az „123456” jelszót. A top 10-be tartozik még a „qwerty”, az „abc123”, „password”, az „12345”, illetve az „iloveyou”. Aggasztó, hogy a felhasználók körülbelül 20 százaléka, azaz több mint 6 millió ember egy viszonylag jól körülhatárolható, 5000 jelszavas készletből választott. Ez pedig azt jelenti, hogy a hackernek igen könnyű dolga van, elég a leggyakoribb kombinációkat végigpróbálgatni. Mivel tehát senki nem képes minden helyre külön jelszót megjegyezni, ezért fontos a megfelelő kiválasztás. Ne válasszunk túlzottan egyértelmű jelszavakat, például születésünk napját, kedvesünk nevét. A szakértők szerint egy jó jelszó egyaránt tartalmaz kis- és nagybetűket, valamint számokat. A legtöbb internetes oldalon már van úgynevezett jelszó erősségmérő, ami segítségünkre lehet a vitatott kérdésben, jelzi, hogy mennyire tűnik biztonságosnak a kiválasztott kód, így mi magunk is némileg megnyugodhatunk döntésünket illetőleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!