ERDON Helyi hírek

2018.06.23. 11:49

Wagner vs. Bruckner hangversenyest volt a Székesegyházban

A harmadik alkalommal megszervezett European Music Open fesztivál keretében csütörtök este a Wagner vs. Bruckner című hangverseny helyszínéül szolgált a római katolikus Székesegyház.

A harmadik alkalommal megszervezett European Music Open fesztivál keretében csütörtök este a Wagner vs. Bruckner című hangverseny helyszínéül szolgált a római katolikus Székesegyház.Június 19-24. között harmadik alkalommal szervezte meg a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület vezetője (APTOR) azEuropean Music Open fesztivált, melynek egyik kiemelkedő eseménye csütörtök este a zsúfolásig megtelt Székesegyházban tartott Wagner vs. Bruckner című hangverseny volt, ugyanis ezen kulturális programsorozat egyik partnerintézménye hagyományosan a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Az eseményt megtisztelték jelentétükkel Böcskei László római katolikus és Virgil Bercea görögkatolikus megyés püspökök is.

Az érdeklődőket Alexandru Badea fesztiváligazgató köszöntötte, majd a Nagyváradi Állami Filharmónia ének- és zenekara lépett fel a tokiói Okatsu Shuya karmester vezényletével, szólistaként pedig két váradi születésű opera énekesnő Kele Brigitta- szoprán és Maria Popa mezzoszoprán, valamint a fiatal japán tenor Hironori Jo és a német basszbariton Johannes von Duisburg működtek közre. A műsoron részletek szerepeltek két Richard Wagner-operából, pontosabban a Lohengrin előjátéka és a Tannhauser nyitánya, valamint Anton Bruckner Te Deum című szerzeménye. Utóbbi jelentőségét emelte, hogy 50 év elteltével először csendült fel Romániában.

Világhírű

Az esemény rangját emelte, hogy a meghívott művészek Európa, illetve a nagyvilág számos színpadán bizonyították már tehetségüket, rátermettségüket, felkészültségüket. Okatsu Shuya például olyan világhírű művészekkel dolgozott eddig együtt, mint Placido Domingo, Mirella Freni, Sheryl Milnes vagy Marton Éva, Hironori Jo tavaly elnyerte a Miura Tamaki-különdíjat, melyet a legígéretesebb japán énekesnek ítélnek oda, Johannes von Duisburg a Kammersanger tiszteletbeli cím birtokosa, melyet a német nyelvterületen kiemelkedőt nyújtott operaénekesek érdemelhetnek ki, míg Kele Brigitta idén munkássága elismeréseképpen megkapta az az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat, Maria Popa pedig rendszeresen turnézik Ausztriában és Németországban.

Méltán érdemelték meg tehát a filharmónia művészeivel egyetemben a vastapsot a közönség részéről, mely felejthetetlen komolyzenei élményekkel gazdagodva távozott a váradi római katolikus egyházmegye főtemplomából.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!