ERDON Helyi hírek

2013.11.11. 17:16

Vízügyiek kerek évfordulója

Ünnepséget szervezett hétfőn a Körösök Vízügyi Igazgatóság a nagyváradi Lotus Centerben annak kapcsán, hogy száz év telt el az első hazai vízügyi kirendeltség megalakítása óta. Okleveleket is osztottak.

Ünnepséget szervezett hétfőn a Körösök Vízügyi Igazgatóság a nagyváradi Lotus Centerben annak kapcsán, hogy száz év telt el az első hazai vízügyi kirendeltség megalakítása óta. Okleveleket is osztottak.

Dumitru Voloșeniuc igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s a későbbiekben a térségben végzett első lényeges vízügyi munkálatokról szólt. A Berettyó például mindig is gondot okozott, úgyhogy ott már 1834-ben egy 29 kilométer hosszú partszakaszt magasítottak meg, árvízvédelmi céllal. Az 1888-as áradások idején, amikor a gát felmondta a szolgálatot, különféle javítási, megerősítési munkálatok következtek. 2010-ben adták át a berettyószéplaki vízgyűjtőt, ezáltal lényegesen csökkent az áradások veszélye. A Sebes-Körösön 1896 és 1904 között 61 kilométer hosszú csatornát építettek. 1973-ban épült meg a lesvölgyi vízgyűjtő, azóta további kettőt adtak használatba. A Fekete Körösön az első munkálatokat 1830 után, az áradásokat követően végezték el, ezeket a parton lévő területek tulajdonosai rendelték meg és fizették ki. 1939-ben beszakadt a gát Mezőbaj környékén, 1970-től 1980-ig különféle gáterősítési munkálatok következtek. A Fehér Körösön 1855-ben kezdték el az első partrendezési munkálatokat.

Támogatás

Claudiu Pop prefektus kihangsúlyozta a vízügy fontosságát, később Olimpia Negru, a szakminisztérium víz- és erdőügyi igazgatóságának vezetője szólt az egybegyűltekhez, s közvetítette Lucia Varga miniszter jókívánságait.

Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke az intézmény szerepét hangsúlyozta ki. „Nem azért hozták létre, hogy egy intézménnyel több legyen, hanem mert ténylegesen szükség volt rá” - jegyezte meg, majd köszönetet mondott a Megyei Tanács nevében az intézménynek, tevékenységéért. Mint elhangzott, amikor a mézgedi lakosoknak szükségük volt rá, három hónapon belül elvégezték a kért munkálatokat. Lakosként pedig azért mondott köszönetet, ahogyan a Sebes-Körös partjai mutatnak. Dumitru Voloșeniuc megjegyezte: a sok munkálat a kedvező konjunktúrának köszönhető, nagyon sok minisztériumi támogatás érkezett különféle munkálatokra, persze még hátravan elég.

Dr. Alexandu Maghiar előadása következett a Bihar megyében végzett XVIII – XIX. századi vízügyi munkálatokról, majd Olimpia Negru okleveleket adott át egykori és jelenlegi alkalmazottaknak. Többen közülük felszólaltak, például Teofil Romocea, aki tíz évig volt az intézmény igazgatója. Később az intézmény jelenlegi vezetősége is oklevelet kapott – így Pásztor Sándor műszaki igazgató is, aki elmondta: megtapasztalták, milyen, amikor erős cégeknek köszönhetően napról napra fejlődnek.

Az ünnepség svédasztallal folytatódott, közben a Crișana néptánccsoport lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!