ERDON Helyi hírek

2013.01.08. 14:33

Újévi hangverseny a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia két azonos Újévi hangversenyére január 10-én és 11-én kerül sor. A műsor ezúttal is változatos és színes lesz.

A Nagyváradi Állami Filharmónia két azonos Újévi hangversenyére január 10-én és 11-én kerül sor. A műsor ezúttal is változatos és színes lesz.

Az elmúlt évek hagyományához híven a koncert során ezúttal is felcsendül idősebb és ifjabb Johann Strauss néhány közkedvelt alkotása, úgy mint a Kék Duna keringő, a Radetzky induló vagy a Pezsgő polka, ezek mellett pedig számos más nagy zeneszerző remekműveit hallgathatja meg a közönség. Részletek hangzanak el Leonard Bernstein (Candide), Darius Milhaud (Scaramouche), Astor Piazzolla (Oblivion), Pedro Iturralde (Csárdás), Frederick Loewe (My Fair Lady), Aram Hacsaturján (Masquerade), Edward Elgar (Pomp and Circumstance), Pjotr Iljics Csajkovszkij (Diótörő), Richard Rodgers (A muzsika hangja) jelzett darabjaiból. A két koncertre már minden jegy elkelt.

Fiatalok oktatása

A koncert meghívott karmestere Ilarion Ionescu-Galaţi, az egyik legkiválóbb román karmester, aki mögött több mint ötven éves művészi pálya áll. A Filharmóniában tartott keddi sajtótájékoztatón Ilarion Ionescu-Galaţi kiemelte, hogy a klasszikus zene jövője azon múlik, hogy a gyermekeket hogyan neveljük. Mint mondta, a zenei nevelést már otthon, a szülők kell elkezdjék. „Nagy hibának tartom, ahogyan az iskolában a gyerekeket zeneórán oktatják. Nem a szolmizálással kell kezdeni, hanem meg kell velük szerettetni a zenét. Valamint szükség van olyan tanárokra, akik tudnak a gyermekek nyelvén beszélni a zenéről”- tette hozzá. Ilarion Ionescu-Galaţi tavaly is vezényelte a Filharmónia zenekarát és áprilisban újra visszatér Váradra. A koncert szólistája Réman Zoltán, a Kolozsvári Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera zenekarainak klarinét- és szaxofonművésze.

Negyedéves program

Tódor Albert a Filharmónia vezérigazgatója az intézmény következő negyedéves műsortervét ismertette, valamint az elért eredményeket. „Szerencsére koncertről koncertre egyre több fiatal érkezik a Filharmóniába, igaz azt figyelembe véve, hogy mennyien jöhetnének, ez a szám még mindig kevés. Azt szoktam mondani, hogy sokan vagyunk, de nem elegen, ezért mindenki hozzon magával még egy személyt a koncertekre”- tette hozzá. Az elkövetkező időszakra is változatos programot állítottak össze a zenekedvelő közönségnek. Kuriózumnak számít a február 7-i koncert, amelyen Romeo Rîmbu vezényel és fia Remus Rîmbu hegedűművész lesz a szólista. Márciusban ismét megrendezik a Tavaszi Fesztivált japán vendégművészekkel és február 28-án a már megszokott Filmzenei koncertet. Folytatódni fognak a leckekoncertek, amelyeket elvisznek Szalontára, Margittára, Belényesbe és Székelyhídra is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!