ERDON Helyi hírek

2018.05.24. 13:39

Újabb Blue Air-járatok láthatáron

A Blue Air román légitársaság tanulmányozza annak lehetőségét, hogy ősztől legalább három újabb járatot indítson a nagyváradi repülőtérről. Desztinációkul három helyet vesznek számításba.

A Blue Air román légitársaság tanulmányozza annak lehetőségét, hogy ősztől legalább három újabb járatot indítson a nagyváradi repülőtérről. Desztinációkul három helyet vesznek számításba.

Gheorghe Răcanu és Tudor Constantinescu, a Blue Air légitársaság vezér-, illetve kereskedelmi igazgatója a Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel és Gheorghe Pasc reptérparancsnokkal közösen tartott szerdai sajtótájékoztatójukon úgy fogalmaztak: jelenleg a több mint másfél hónapja elkezdett tárgyalásaik azon fázisában vannak, miszerint biztosnak tekinthető, hogy tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy október 25-től, vagyis a téli szezonban legalább három újabb járatot indítsanak a nagyváradi repülőtérről, és desztinációkul három helyet vesznek számításba: Nagy-Britanniát, Nyugat-Európa német nyelvterületét, valamint a mediterrán térségnek a Gibraltártól Spanyolországig terjedő sávját. Konkrét célpontokat azonban csak körülbelül egy hónap múlva fognak bejelenteni. Azért készítenek hatástanulmányt, mert több millió eurós befektetésben gondolkodnak. Nagyváraddal elégedettek, hiszen egy év alatt sikerült megduplázni a Várad- Bukarest, illetve Várad- Konstanca közötti járataik utasszámát, valamint azt is tapasztalják, hogy fejlődik az itteni reptér, új terminállal bővül. Az is szinte készpénznek vehető emellett hogy Váradot is besorolják a bázisaik közé, vagyis egy repülőgépüknek itt lesz az állomáshelye.

A Blue Air a legnagyobb hazai magán légitársaság, 30 repülőgéppel. Kilenc bázisrepülőtere van, melyek közül öt Romániában.

Pásztor Sándor arról számolt be, hogy egy hosszabb távú együttműködés is körvonalazódik, melynek sarokpontja a promotálás, és három entitást érint: a Megyei Tanácsot a TDM-en keresztül, a váradi önkormányzatot az APTOR révén és a Blue Airt.

Terminál

Amúgy az ütemtervnek megfelelően zajlanak a munkálatok a váradi repülőtér új termináljánál és az új parkolóhelyekhez való behajtást is megoldják majd- jelezte a helyszínen Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Az utolsó pénzügyi akadály is elhárult ugyanis kedden aláírták a CEC Bankkal a 6,7 millió lej értékű ún. rulírozó hitelszerződést, mely 10 éves futamidejű, 3 éves türelmi idővel. Mint ismert, a 21,7 millió lej értékű beruházás kivitelezője az UTI Grup Rt. és az Eldiclau Kft. Alkotta konzorcium. Az önkormányzat 8 millió lejes állami támogatást kapott a terminál megépítésére, azonban 25 százalék önrészt, azaz 2 millió lejt önerőből kell biztosítani.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!