ERDON Helyi hírek

2016.03.02. 13:50

Teltházas előadások a filharmóniában

Minden jegy elkelt a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki és pénteki koncertjére, melyeken vetítéssel kísért filmzenei összeállításokat adnak elő, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Minden jegy elkelt a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki és pénteki koncertjére, melyeken vetítéssel kísért filmzenei összeállításokat adnak elő, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

A két előadás vendégművésze Werner Gábor karmester, aki második alkalommal jött Nagyváradra. A művész 1999 óta a Hevesi Kamarazenekar igazgatója és 2000 óta a budafoki Dohnányi szimfonikus zenekar karmestere is. Amint a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, több mint tíz éve közreműködik filmzenei előadásokban, a csütörtökön és pénteken előadott műsor viszont premier Nagyváradon.

Kedvet kaphatnak

„Sokan félnek elmenni egy szimfonikus hangversenyre, mert úgy gondolják, hogy valami muzeális előadást kell végighallgatniuk. A filmzenei koncertek során viszont bátorságot és kedvet kaphatnak, hogy máskor is eljöjjenek meghallgatni egy élő előadást” - mondta Werner Gábor, hozzátéve: azok a zeneszerzők, akiket filmzenei művek megalkotására kérnek fel, annyira igényesen dolgoznak, hogy az megüti a komolyzene színvonalát. Viszont a zenekar számára komplikált és nehéz feladat, hogy a megfelelő hatást elérje, tette hozzá.

Ami pedig a műsort illeti: ezúttal sem maradt ki a Csillagháború zenéje, John Williams művei nélkül nehezen elképzelhető filmzenei összeállítás. A programban egyebek mellett az Amerika kapitány, a Vasálarcos, a Schindler listája, a Ben-Hur, a Tűzszekerek, a Csillagpor, a Hegedűs a háztetőn, az Olsen bandája című filmekből hangzanak el összeállítások. Amint Werner Gábor elmondta, rendszerint összegyűjti a jó zenei motívumokat egy-egy filmből, s ezekből négy-öt perces szviteket hoz létre. Több népszerű dallam hangzik el – de ne felejtsük el, hogy egy-egy dallam attól népszerű, hogy jó – mondta a karmester. Az előadás egy látványos része lesz az, melyre a szünet után kerül sor, s melynek során, az eredeti mű alapján, betörők térnek majd be a operaházba.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!