ERDON Helyi hírek

2018.06.04. 10:05

Szépen szerepeltek az adys diákok

Az elmúlt időszakban több regionális és országos tantárgyversenyen szerepeltek kiválóan a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai. A fizika területén is sikereket értek el.

Az elmúlt időszakban több regionális és országos tantárgyversenyen szerepeltek kiválóan a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai. A fizika területén is sikereket értek el.

Bogdán Károly fizikatanár tájékoztatott a közelmúltban lezajlott regionális és országos fizika versenyek eredményeiről. „Az Irenaeus fizika- és találmányversenyt tizennegyedik alkalommal rendeztük meg az Adyban május 12-én. Ez egy regionális verseny, amelyen az idén 43 gyerek vett részt román és magyar iskolákból”. Ezen a versenyen Bárdos Dominik, az Ady-líceum hatodik osztályos tanulója első lett, a tizenegyedikes Salánki Miklós második, a hetedikes Guba Áron és a kilencedikes Divin Judit harmadikok lettek. Továbbá dicséretben részesült a kilencedikes Árva Norbert, a szintén kilencedikes Dani Sára és a tizedikes Kovács Sándor.

Öveges-Vermes verseny

Szintén a diákok fizikatudását méri fel az Öveges-Vermes verseny: előbbi a gimnazistáknak, utóbbi a középiskolásoknak szól. Bogdán Károly elmondta, hogy ez egy négy szakaszos verseny, aminek van egy helyi, egy megyei szakasza, ezt követi az erdélyi ún. országos döntő, és végül van a nemzetközi szakasz. „Túl vagyunk az első három szakaszon, amelyeken diákjaink nagyon szép eredményeket értek el” – fogalmazott Bogdán Károly. Mint megtudtuk, Salánki Miklós megnyerte a megyei szakaszt, második lett az országos döntőben és ezzel az eredménnyel továbbjutott a nemzetközi döntőbe, ami júniusban lesz. Ugyanezen a versenyen Divin Judit megyei harmadik helyezést ért el, Kovács Sándor megyei második lett, mint ahogy szintén második lett a megyei szakaszon a hetedikes Molnár Dávid és a kilencedikes Bede Ákos-Máté. A hetedikes Papp Richárd harmadik lett a megyei szakaszon. Bogdán Károly beszámolt továbbá a fizika tantárgyolimpia eredményeiről is, amelynek megyei szakaszát Salánki Miklós megnyerte, az országos versenyen pedig ezüstérmes lett, ezzel a legjobb eredményt érte el az összes Bihar megyei osztályból, de nem jutott tovább a nemzetközi szakaszra. A felsorolt fizikaversenyeken részt vevő diákok felkészítő tanárai Bogdán Károly, Takács Péter és Vári-Nagy Enikő voltak.

Informatika

Az informatika terén is vannak tehetségek az Adyban. Mint arról Hibácskó Gizella tanárnő beszámolt, május 17–20. között volt az Információtechnológiai országos tantárgyverseny, amelyen Fándly Gergő tizenegyedikes tanuló második lett, ő a tavaly első volt ezen a versenyen a tizedikesek között. A tizenkettedikesek versenyén részt vett az Ady-líceumból Borbély Dávid is, aki a megyei szakaszt megnyerte, az országos döntőben pedig a középmezőnyben végzett. A tanárnő kiemelte, hogy ezen a megmérettetésen nagyon szigorúak a feltételek, hiszen megyénként csak egy tanuló képviselheti évfolyamát az országos döntőben, kivételt csak Bukarest képez, ahonnan évfolyamonként három diák vehet részt az országos versenyen. Mint a tanárnő elmondta, ezen a megmérettetésen széles körű és átfogó ismeretekkel kell rendelkezni a Microsoft csomagról, nemcsak a mindenki által használt programokat – word, excel, powerpoint – kell ismerni, hanem programozni, illetve weboldal-szerkesztést is kell tudni végezni vele. Az adys diákok felkészítő tanárai Hibácskó Gizella és Kotró László voltak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!