ERDON Helyi hírek

2017.12.20. 19:15

Spanyol est a filharmóniában

A Romániában meghirdetett nemzeti gyász miatt az elmúlt héten a megszokott csütörtöki nap helyett szerdán tartották a szimfonikus hangversenyt a nagyváradi állami filharmóniában.

A Romániában meghirdetett nemzeti gyász miatt az elmúlt héten a megszokott csütörtöki nap helyett szerdán tartották a szimfonikus hangversenyt a nagyváradi állami filharmóniában.Jó ötletnek bizonyult a szerdai hangverseny spanyol műsora, betekintést nyerhettünk a spanyol népzene hallatlan tonális jellegének, változatos, feszes ritmusának, dallamosságának szépségeibe. A műzenében a spanyol népzene már a 17. századi barokk szonátában, szvitben jelen van. Népszerűsége túllépte az országhatárokat, más nemzetiségű zeneszerzők tollából számos olyan szimfonikus remekmű született, mely a spanyol népzenéből táplálkozik. Ezekből hallgathattunk meg egy csokorra valót a szerda esti hangversenyen.

A koncert meghívott karmestere visszatérő vendége a filharmóniának: Sabin Pautza zeneszerző, professzor, az előadóművész pedig a rendkívül nagy tudású gitárművész, Dan Alexandru Arhire volt.

A hangverseny Mihail Ivanovics Glinka (1804–1857) orosz zeneszerző Nyári éj Madridban című nyitányával – vagy 2. spanyol nyitányával – vette kezdetét a szimfonikus zenekar előadásában. Ez a kompozíció, mint már jeleztem, alcíme szerint nyitány, de inkább a szvithez áll közelebb. A szimfonikus zenekar felkészülten tolmácsolta, kiváltva a hallgatóság elismerését.

A továbbiakban a műsor egyetlen spanyol szerzője, Joaquin Rodrigo (1901–1999) gitárra és zenekarra írt versenyműve csendült fel a meghívott előadóművész, Dan Alexandru Arhire tolmácsolásában, a szimfonikus zenekar kíséretével. A versenymű az 1939-es ősbemutatója óta töretlenül népszerű. A Concierto de Aranjuez címében a spanyol király nyári rezidenciájára utal. Nagyon jó zene, fülbemászó dallamai kiváltották az Enescu–Bartók koncerttermet szinte zsúfolásig megtöltő közönség tetszését. Az aránylag kisebb hangerejű klasszikus gitár (egy kis segítséggel) szólisztikus szerepe a hangszerelésnek köszönhetően végig érvényesült. A gitárművész játéka lenyűgöző volt. Jóleső érzés volt hallgatni azért is, mert csak ritkán csendül fel ilyen jellegű muzsika a koncertteremben. A közönség ütemes tapsát a fiatal gitáros egy ráadással köszönte meg, a hallgatóság nagy örömére.

Rapszódia

A továbbiakban a kiadott műsortól eltérően, előbb a francia zeneszerző Emmanuel Chabrier (1841–1894) Espana című 1883-ban írt zenekari rapszódiáját hallgathattuk meg. Folklorisztikus, komplex ritmikájával, számos hangszerrel külön színt hozott a hangverseny-estbe. Ez a mű tereli elsőként a spanyol zene irányába a francia zeneszerzők figyelmét, hiszen Chabrier benne eredeti spanyol népdalokat dolgoz fel. Végül Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1844–1908) orosz zeneszerző remekműve, a Spanyol capriccio, op. 34 csendült fel a szimfonikus zenekar előadásában. A zenemű eredetileg hegedűre és zenekarra tervezett fantáziának készült, végleges nagyzenekari formáját 1887-ben nyerte el.

Az est folyamán néhány olyan kiemelkedő hangszerszóló is elhangzott, mely kiváltotta nemcsak a közönség, de a karmester elismerését is: Svetlana Caraiani – angolkürt, Foika László – fuvola, Nagy Kálmán hegedű – ezúton mi is gratulálunk nekik.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!