ERDON Helyi hírek

2010.06.10. 13:29

Rendbe teszik a Körös-partot

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Önkormányzat és a Körösök Vízügyi Igazgatóság között létrejött megállapodásnak köszönhetően fokozatosan megszépül a Körös városi partszakasza. Csütörtökön az illetékesek tájékoztattak.</p>

Hosszú éveken keresztül a Körösnek a Decebal- és a Densuşianu-híd közötti partszakasza a megyeközpont egyik szégyenfoltjának számított. Pozítiv változás idén márciusban következett be, amikor együttműködési szerződést írt alá a Nagyváradi Önkormányzat és a Körösök Vízügyi Igazgatóság. Az elmúlt hetekben rendbe tették a jobb partszakasznak a Decebal-hídtól a sportcsarnok irányába vezető részét, vagyis lemeszelt betonkorlátokat helyeztek ki és leaszfaltozták az alsó és a felső rakpartot, körülbelül 1700 méteren keresztül. Újraépítették, illetve lebetonozták a lépcsőket is. Az utolsó simításokat ezekben a napokban végzik, a közeljövőben kerékpárutat alakítanak ki, valamint padokat helyeznek ki. Csupán egy 50 méteres szakaszt hagytak rendezetlenül, arra gondolva, hogy az épülő új híd környékén úgyis építkezési telepet alakítanak ki.

 

Közvilágítás

Pásztor Sándor vízügyi igazgató reményei szerint legkésőbb szeptemberben a bal partszakaszt is ugyanilyen felújított állapotban át tudják majd adni. Az általa vezetett intézmény egyébként eddig körülbelül 500 ezer lejt költött a munkálatokra. Biró Rozália alpolgármester azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a helyi költségvetésből kb. 300 ezer lejjel támogatták a beruházást. Tudatta: a Luxten céggel kötött megállapodás értelmében az év végéig a közvilágítás is rendeződni fog. A Polgármesteri Hivatal ugyanakkor megbeszéléseket folytat majd annak a tizenegy lakótársulásnak a képviselőivel, melyek érintve vannak a Körös-parton levő bizonyos földterületek ügyében. Gyakorlatilag két szektorra osztották a szóban forgó szakaszt, és hatástanulmányokat bocsátanak ki a zöldövezet rendbetétele, illetve parkolóhelyeknek a kialakítása céljából. Szintén ehhez kapcsolódó hír, hogy az új híd tenderfüzete pénteken kerül a monitorizáló bizottság asztalára. Ebben az esetben az önkormányzat arra törekedett, hogy a tervezésre és a kivitelezésre egyazon dokumentációval hirdessenek versenytárgyalást. Amúgy a közeli futballpályát is aszfaltozzák majd, illetve bekerítik, annak érdekében, hogy hatékonyabban legyen kihasználva.

Egyéb vízügyi tervek

Pásztor Sándor egyéb újdonságokról is beszámolt. A Vízügyi Igazgatóság csapatai ezekben a napokban rendet raktak a Körösnek a Dacia- és a Szent László téri híd közötti szakaszán. "Lenyírt" állapotban átadják majd a Polgármesteri Hivatalnak, mely eldönti majd, hogy a RER-t vagy más céget bíz-e meg a kezelésével. Két-három hónapon belül nekikezdenek az elmúlt években számos vita tárgyát képező, a Dacia-híd és a Garasos-híd közötti partszakasz rendbetételének. Az igazgató szerint olyan megoldást találtak, mellyel a civil szervezetek is egyetértenek, vagyis nem teszik tönkre a zöldövezetet.

Egy másik tervbe vett nagyberuházás a várad-rogériuszi, az 1960-as években létesített vízelosztónak a korszerűsítése. Arra számítanak, hogy ezeket a munkálatokat a szakminisztérium is támogatni fogja. Előzetes számítások szerint a két invesztició összértéke meghaladná a 10 millió lejt. Szintén az elképzelések közt szerepel, hogy zöldövezetet alakítanak ki a Szent László téri híd és a volt számítástechnikai központnál lévő átkelő közötti szakaszon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!