ERDON Helyi hírek

2015.04.09. 17:43

Nemzetközi turnén a váradi kórus

Kihívást, tapasztalatot és sikerélményt jelentett a váradi Filharmónia kórusának az a nemzetközi turné, amelyen márciusban vettek részt, és amelyen Ennio Morricone dirigálásával énekelhettek.

Kihívást, tapasztalatot és sikerélményt jelentett a váradi Filharmónia kórusának az a nemzetközi turné, amelyen márciusban vettek részt, és amelyen Ennio Morricone dirigálásával énekelhettek.

Ennio Morricone neve mindannyiunknak ismerős. Felejthetetlen filmzenék alkotója, 86 évesen is aktív zeneszerzőként, karmesterként. Egyszerű és szerény, nagyszerű humora van, és idős kora ellenére szinte sugárzik róla az, ami a munkáiban is érződik mind a mai napig: a fiatalos szellem. Így beszéltek a világhírű zeneszerzőről azok a nagyváradi művészek, akiket az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettek az Ennio Morricone: My Life in Music – World Tour koncertkörúton. A 2015. március 9–31. között megszervezett eseményen ugyanis a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a debreceni Csokonai Színház kórusa mellett a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusának 38 tagja is részt vett.

Tíz város, tíz koncert

A három hét alatt Franciaország, Luxembourg és Németország 10 városában tartottak koncerteket, tudtuk meg a témában szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón a Filharmóniánál. Ovidiu Niculaş, a kórus részleg vezetője elmondta: több szempontból is különlegesnek tekinthető ez a turné. Először is azért, mert Ennio Morriconénak köszönhető – ő pedig egy élő legenda, a szó szoros értelmében. Alkotó és előadó, zeneszerző és karmester, aki 86 évesen is el tudja kápráztatni a közönséget, és úgy irányítja a zenészeket, hogy azok átérezzék művészi látásmódját. Különleges volt azért is, mert a váradi Filharmónia kórusának egyedi lehetőséget jelentett a nemzetközi turnén való részvétel, amelyen nyolc nemzet képviseltette magát – beleértve a művészeket, illetve az adminisztratív és a technikai személyzetet is.

Kihívás

Különleges kapcsolatok szövődtek, csodálatos művészeket ismerhettek meg, és rengeteg élménnyel gazdagodtak – mondta el a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő két kórustag, Ancuţa Pop és Diana Secară. Mindketten kiemelték: eddigi művészi pályafutásuk csúcspontját jelenti ez a turné, és reménykednek a folytatásban, hasonló, kimagasló színvonalú koncerteken való részvételben. Ancuţa Popnak egy különösen nehéz kihívással is meg kellett birkóznia: a 200-500 néző előtti szerepléshez szokott művésznő szólistaként ezúttal több mint 14 ezer néző előtt lépett fel Hamburgban… „Szavakkal kifejezhetetlen, hogy mit éreztem akkor” – mondta Ancuţa Pop, hozzátéve: nem volt felkészülve arra, hogy szólót kell énekelnie, egy meghallgatást követően döntöttek a személye mellett. Egy nap állt rendelkezésére a felkészülésre. „Életem eddigi legnagyobb megvalósítása volt ez. Kollégáim testestől-lelkestől mellettem álltak, szinte együtt lélegeztek velem” – mondta a fiatal művésznő.

Elismerés

A nagyváradiak teljesítményét Stefano Cucci karmester is nagyra értékelte, aki úgymond a „háttérből” gondoskodik arról, hogy „mire kigyúlnak a fények”, vagyis megkezdődnek a koncertek mind a zenekar, mind pedig a kórus megfelelően fel legyen készülve. „Elismerésem a Romániából érkezett kórusnak, örömöt jelentett együtt dolgozni velük. Kívánom, hogy még együtt tudjunk működni más alkalmakkor is a jövőben” – fogalmazott Stefano Cucci. A koncertkörúton amúgy összesen 86 zenész és 75 kórustag vett részt, az első állomás Franciaországban Nice volt, az utolsó pedig Frankfurt Németországban. Ezek mellett felléptek Toulouseban, Nantesben, Lyonban, Strassbourgban, Lilleben, Luxembourgban, Oberhausenben és Hamburgban – több tízezer nézővel ismertetve meg Nagyvárad nevét.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!