ERDON Helyi hírek

2008.10.03. 11:01

Még nem írták alá a szerződést

<p>Nagyvárad - Tempfli József megyés püspök tagadta Radu Ţîrle megyeitanács -elnök azon televíziós kijelentését, miszerint megegyeztek volna a püspöki palotáról.</p>

Amint arról már tudósitottunk, augusztus 30-án lejárt a Körösvidéki Múzeum öt évre szóló ideiglenes bérleti szerződése a Római Katolikus Püspöki Palotában. Szeptember elején nem kis meglepetést okozva Radu Ţîrle Bihar megyeitanács-elnök kijelentette: a Körösvidéki Múzeumot nem az egykori Hadapródiskolában szeretné elhelyezni, hanem új székházat akar számára építeni. Emiatt legalább három évre meg akarja hosszabbítani a szerződést a Római Katolikus Püspökséggel, hogy továbbra is ott tárolhassák a múzeum tárgyait.

Tanácskoztak

Szeptember elején Radu Tîrle megyeitanács-elnök és Dumitru Voloseniuc alelnök felkereste püspöki székhelyén Tempfli Józsefet és Fodor József vikáriust. A püspök úr közölte elvárásait, Radu Ţîrle pedig ismertette, hogy a Megyei Tanács nevében mit szeretnének belefoglalni a szerződésbe. Megegyeztek abban, hogy a tárgyalást a következő hét szerdáján folytatják, amikor megvitatják a szerződéstervezetet is. Megegyezés született abban is, hogy a szerződés szövegének véglegesítéséig egyik fél sem közli annak részleteit a sajtóval. Abban az esetben, ha mindkét fél számára elfogadható döntés születik, akkor a szerződés tartalmát szerdán egy közös sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra. Azóta még az alelnök és jogtanácsosa tárgyalt Fodor József vikáriussal, de megegyezés nem született. A napokban ellenben Radu Ţîrle megtörte a csendet és azt nyilatkozta az egyik kereskedelmi televízióban, hogy megegyeztek a püspök úrral, aki két évre meghosszabbitja a szerződést, nem növeli a bérleti díjat és ennek fejében majd kiürítik a palota egy újabb részét.

Tempfli József püspök érdeklődésünkre elmondta: nem született megállapodás. Csak megígérte, ha elfogadható a püspökség számára a megállapodás, akkor aláírják azt. De ennek előfeltétele, hogy előzőleg költözzön át a múzeum a palota jobb oldali részéből a bal oldaliba. A püspök úr szerint az elnök egyre halassza a megállapodás aláírását, legutóbb október 10-re ígérte azt.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!