ERDON Helyi hírek

2008.05.21. 14:08

Maximális igényességre törekednek

<p>Nagyvárad - A Kőrösvidéki Múzeum által szervezett öt napos rendezvénysorozat utolsó napján ismertették a tematikus elképzeléseket az új múzeumi székhely külső és belső kivitelezési munkálatairól.</p>

Mint ismeretes, új épületbe költözik a Kőrösvidéki Múzeum a Barokk palotából. Az Armatei Romane utcai, régebben katonai célokat szolgáló épület számos külső és belső átalakításra szorúl, melynek tematikus terveit tegnap mutatták be a nagyközönség és a múzeum munkatársai előtt. Az intézmény igazgatója, dr. Aurel Chiriac elmondta, a 24 millió eurós beruházás eredményeképpen a múzeum szerepe jelentősen bővül, a Bihar megyei kulturális élet jelentős színhelyévé avanzsálódik. A munkálatok befejezésének időpontja 2010.

Nyugati minta szerint

Horia Goga építészmérnök, a projekt koordinátora elmondta hatalmas munka a 7000 négyzetméteres épület felújítása és a múzeum igényeihez való igazítása. Az épületben nem csak kiállítási termek kapnak majd helyet, hanem étteremet, szolgáltatási egységeket, vendégszobákat, előadó termeket stb. is terveznek. Az azt körbevevő parkot pedig nyugati mintára pihenőövezetté alakítják ki, ahova nem csak a múzeum látogatói, hanem bárki leüllhet. A virágokkal és fákkal körbeültetett parkban padokat és egy szökőkútat helyeznének el. A mostani sportpálya helyére egy állandó szabadtéri kiállítást szerveznének, melynek témája még kérdéses, de az elképzelések szerint vagy egy régi mozdonyokat, közlekedési eszközöket bemutató kiállítás vagy botanikus kert kapna ott helyet.

Három dimenziós modell

A múzeum belső kivitelezését az ezen a téren nagy presztízsnek örvendő, budapesti Wágner Péter építész, a Kőnig és Wágner Építészek Kft. végzi. A tegnapi bemutatón az építész a 12 teremből álló természettudományi részleg néhány termének három dimenziós modelljét mutatta be. Mint elmondta egy olyan organikus kiállítási környezet kialakítására törekedtek, mely a nyugati múzeumokhoz hasonlóan multimédiás, érintőképernyős stb. eszközöket felhasználva az információáramlásra és az interaktívitásra helyezi a hangsúlyt. A természettudományi részleg látványos bemutatójához hasonlóan a délutáni program keretében a képző- és népművészeti részleg kialakításának elképzeléseit ismertették.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!