ERDON Helyi hírek

2017.05.18. 14:59

Határok nélkül ünnepeltek

Szent László öröksége címmel közös műsorral készült a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a Debreceni Nyugdíjas Egyesület. Énekek és irodalmi összeállítások hangzottak el.

Szent László öröksége címmel közös műsorral készült a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete és a Debreceni Nyugdíjas Egyesület. Énekek és irodalmi összeállítások hangzottak el.

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke köszöntötte az Ady Endre líceum dísztermében egybegyűlteket, majd Biró Rozália parlamenti képviselő mondta el: jó érzés számára ennyi mosolygós arccal találkozni, s úgy véli, fontos, hogy Biharország együtt gondolkodjon, s úgy ünnepeljen, mint egy nagy család. E vihar verte időszakban célravezető megfogni egymás kezét, együtt könnyebb haladni. Visszaemlékezett arra, amikor 2004-ben bekopogtatott a debreceni szervezethez, érdeklődni arról, hogyan is kell egy nyugdíjas egyesületet működtetni, s olyan fogadtatásban volt része, mintha családjába érkezett volna. Egyúttal kiemelte a nagyváradi egyesület elnökének, Szilágyi Ibolyának és csapatának a fáradhatatlan tenni akarását, s azt, hogy hogyan tudják egymásnak átadni az együttlét örömét. Sok közös, erőben, egészségben eltöltött Varadinum rendezvénysorozatot kívánt a jelenlévőknek, s végül pedig mindannyiunknak azt, hogy „legyen szemünk, hogy lássuk e jó példát, s éljünk, ahogy Szent László cselekedetei ránk világítanak - így, ami rajtunk múlik, megtettük nemzetünk gyarapodásáért”.

Dalok

Nagy Barna, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke szintén kihangsúlyozta azt, mennyire fontos együtt ünnepelni, mint ahogy ezen a rendezvényen is történik, mely a nagyváradiak kezdeményezésére és a debreceniek részévtelével jött létre.

Az első fellépő a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének kórusa volt, az előadott énekekről Boros Beatrice kórusvezető tájékoztatott. Az első dal, az Áve, égi király híve című, László szentté avatása idején született, mint elhangzott, ez a himnusz a magyarországi liturgikus költészet egyik legkitűnőbb darabja, középkori zenetörténetünk jeles alkotása. Másodjára az Ének szent László életéről című éneket adta elő a kórus, majd a Nagyváradi Szent László-himnuszként ismert ének hangzott el, végül egy 1938-ban íródott Szent László himnusz következett. Végül Boros Beatrice egy olyan éneket adott elő nagy sikerrel, mely Szent László életének bibliai párhuzamairól szól.

Irodalom határok nélkül címmel Szent Lászlóról szóló verses, zenés és prózát is tartalmazó irodalmi műsor következett, melyet legnagyobbrészt a debreceni egyesület tagjai adtak elő, de nagyváradiak is részt vettek. Az összeállítást írta és rendezte Majzik Ilona és Máriássi István. Zenei anyagát pedig Zeisky Zoltán és felesége, Zeisky-Nagy Zsuzsanna készítette. A debreceni kórus is több Szent Lászlóhoz fűződő dalt adott elő , majd Zeisky-Nagy Zsuzsanna énekelte el az Adj uram Isten című dalt, Boros Beatrice pedig a Ki szívét osztja szét című éneket adta elő, a Sacra Corona magyar történelmi filmdráma betétdalát. Végül pedig a közönséggel együtt énekelte el a két szólista a Honfoglalás című dalt. A közönség állva tapsolta meg az előadást. Molnár Ferencné Rózsa, a Hajdú-Bihar megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke felszólalásával zárult a Varadinum rendezvénysorozat keretében megszervezett ünnepség.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!