ERDON Helyi hírek

2015.12.29. 15:11

Évértékelés a filharmóniánál

Elégedettek a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetői a zenei intézmény idei évi teljesítményével – derült ki Tódor Albert és Foica László évértékelőjéből.

Elégedettek a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetői a zenei intézmény idei évi teljesítményével – derült ki Tódor Albert és Foica László évértékelőjéből.

Mind Tódor Albert, mind pedig Foica László, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezérigazgatója és művészeti igazgatója szerint gazdag, jól sikerült 2015-ös évet zárt a kulturális zenei intézmény. A keddi évértékelő sajtótájékoztatón Foica László kiemelte, hogy a jegyeladások szempontjából jobb eredményeket értek el az azt megelőző évekhez képest, Tódor Albert pedig kijelentette, hogy az idén átlagban több mint 350 néző látogatott el a filharmónia koncertjeire. Foica László a közönség és a meghívott vendégelőadók visszajelzései alapján megállapította, hogy nemcsak a nézőszám, hanem a művészi minőség szempontjából is jó év volt 2015 a filharmónia számára. A művészeti igazgató elmondta, hogy a most véget érő esztendőben a filharmónia 46 szimfonikus koncertet adott, amiből hat vokál-szimfonikus koncert volt. Az idei gazdag programkínálatból kiemelte a Beethoven, Brahms, Mozart, Gershwin és Ravel munkásságának szentelt koncerteket, fesztiválokat, valamint a 2015-ben Nagyváradon felcsendült Rigoletto és Varázsfuvola című operákat. Rendkívül nagy sikernek örvendett az újévi koncert, amelyet háromszor is eljátszottak január 8–10. között, ami szinte példátlan siker a Nagyváradi Állami Filharmónia életében. Ez felbátorította az intézmény vezetőségét arra, hogy a most esedékes újévi hangversenyt eleve három előadásra hirdesse meg. Ugyancsak nagy sikernek örvendett a filmzenékből álló zenei összeállítás Ilarion Ionescu-Galaţi vezényletében. A filharmónia kórusának kiemelkedő eseménye volt az idei évben a március 11–31. között lezajlott Ennio Morriconeval közös európai koncertturné. A világhírű zeneszerző által vezényelt kórust tíz koncert során több mint 80 ezer ember látta-hallotta.

Vendégek

Külön kitért a művészeti igazgató a 2015-ben váradi bemutatóként felcsendült koncertekre, melyek közül kiemelte Gustav Holst Bolygók című művét, Dvorak Amerikai kvartettjének nagyzenekari átdolgozását Sabin Pautza hangszerelésében és vezényletében, Viorel Munteanu Glasurile Putnei című kompozícióját, illetve a Siciliana Bluest, Cornel Ţăranu alkotását. Számos vendégkarmester, valamint hangszeres és énekes szólista lépett fel Nagyváradon ebben az évben. A teljesség igénye nélkül említette meg Foica László többek között Shinya Ozaki, Valentin Doni, Theo Wolters, Ondrej Vrabec, Tiberiu Soare, Arthur Arnold karmestereket, Bálint János, Klenyán Csaba, Roberto Vignoli, Răzvan Dragnea, Székely Attila, Dana Borşan, Mihai Ungureanu, Giorgos Konstantinou hangszereseket és Tony Bardon, Iulia Merca, Cristian Mogoşan, Carmen Gurban énekes szólistákat. Ugyanakkor a váradi fiatal tehetségeknek is fellépési lehetőséget biztosítottak, e tekintetben név szerint említették többek között Tempfli Máriát, Ancuţa Popot, Ramona Haşaş-Patakit, Sebastian Vaidat és Benczédi Hunort.

Zenei események

Tódor Albert kiemelte, hogy ebben az évben alakult újjá a nagyváradi filharmónia tagjaiból álló kamarazeneker, mely Michael Haydn nevét vette fel, és amely november 3-án adta első koncertjét. Szót ejtett továbbá a különböző zenei eseményekről, melyeknek a filharmónia szervezője vagy résztvevője volt, külön megemlítve a Tavaszi Fesztivált, vagy Az Ősz Szimfóniái című klasszikus zenei hetet. Tódor Albert elárulta, hogy közvélemény-kutatást végeztek a közönség körében, amelynek segítségével többek között arra kívántak választ kapni, hogy a váradi közönség kiket, és milyen alkotásokat látna, hallgatna szívesen. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a váradiak főként a klasszikus romantikus műveket kedvelik. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e rendszeresíteni a kortárs komolyzene bemutatását Nagyváradon, Foica László azt válaszolta, hogy eddig is voltak példák arra, hogy kortárs zenét játszottak, és a jövőben is lesznek ilyen zeneművek a műsoron, de mint hozzátette, megfelelő mértékben kell adagolni ezeket a nehezebben befogadható zeneműveket.

Pénzügyek

A vezérigazgató elmondta, hogy a filharmónia saját bevételeiből vásárolt egy elektromos zongorát, egy trombitát és egy kürtöt. A vezérigazgató megköszönte a fenntartó intézménynek a Bihar Megyei Tanácsnak a támogatását, mely 2015-re 450 millió lejt biztosított a Filharmónia működésére. Emellett a filharmónia a jegyeladásokból és a koncertterem bérbe adásából tesz szert további bevételekre, árulta el Tódor Albert, aki ugyanakkor nehezményezte, hogy még mindig nem született döntés a filharmónia épületének ügyében, melynek tulajdonjogát 2006 óta jogi úton vitatja a nagyváradi római katolikus püspökség és a Bihar Megyei Tanács. Kifejezte azonban  reményét, hogy 2016-ban végre valamilyen döntés fog születni ebben az ügyben.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!