ERDON Helyi hírek

2018.05.14. 11:05

Befejeződött a XXVII. Festum Varadinum

Vasárnap este a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott díjkiosztó ünnepséggel véget ért az idei, XXVII. Festum Varadinum rendezvénysorozat. Három beszéd hangzott el, majd öt olyan szervezetet díjaztak, amelyek ifjúsági programokat rendeztek az idén.

Vasárnap este a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott díjkiosztó ünnepséggel véget ért az idei, XXVII. Festum Varadinum rendezvénysorozat. Három beszéd hangzott el, majd öt olyan szervezetet díjaztak, amelyek ifjúsági programokat rendeztek az idén.

Ünnepi felszólalásában Csűry István királyhágómelléki református püspök az önazonosságról beszélve, és az ószövetségi igét (Jeremiás próféta könyve, 31. fejezet, 33 vers) hívva segítségül több mint 2500 esztendő távlatából, hangsúlyozta: örül annak, hogy a Festum Varadinum ismét megtartatott, hogy a szervezők megtettek mindent szívvel-lélekkel azért, hogy jó érezzük magunkat. Szerinte mindig, amikor befejeződik egy-egy ilyen ünnepség, meg kell állni egy kicsit, számot vetni, el kell gondolni, mi az, ami jó, ami szép, és min kell javítani. Gyönyörű, amikor egy város ünnepelni tud immár másodjára két héten keresztül, nagyszerű dolog, amikor találkozunk egy-egy eseményen, bármilyen is legyen az, amely összehoz bennünket, magyart a magyar mellé ülteti, sőt elhozzuk a barátainkat más nemzetekből is. Együtt gondolkodunk olyan alapvető ügyekről, melyekről kell, de nem csak azért, hogy összefoglaljuk a kérdéseket, hanem sokkal inkább amiatt, hogy megtervezzük a jövendőt. Isten parancsolata szerint ugyanis nekünk is be kell helyeznünk azokat az eredményeket mások szívébe, melyeket a Varadinum alkalmával sokan megtapasztaltunk, de még mindig nem elegen, mert még mindig sokan azt gondolják, hogy jobb otthon, magukra zárt ajtók mögött. El sem tudják képzelni, milyen hatalmas nagy, felülről, Isten szeretetéből származó, de itt, egymást közt megnyilvánuló ajándékoktól esnek el, és milyen távol kerülnek olyan dolgoktól, mint közösség, közös tudás, közös élmény. Legyünk tehát példái azoknak, akik még távol vannak, a fiataloknak, ébresszük rá a környezetünket, hogy jó azonosulni a Festumra jellemző lelkülettel, értékekkel, legyen belső indíttatásunk az összefogásra- tanácsolta az egyházfő.

Iránymutató

Koncsek-Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: az ünnepségsorozat megtervezésében ezúttal is az volt a legfontosabb szempontjuk, hogy igazán otthon érezhessük magunkat Nagyváradon, éppen ezért egyházi ünnepek, események, színházi előadások, kiállítások, iskolanapok, irodalmi események, családi és sportrendezvények, klasszikus és könnyűzenei koncertek egyaránt helyet kaptak a programban. „Közös munkánk eredménye egy olyan hálózat tehát, amely erős gyökerekkel rendelkezik, a jövőbe tekint, és amely megkerülhetetlenül ott van a köztudatban. A Festum Varadinum példát mutat összefogásban, és hiszem, hisszük, hogy törekvésünk nemcsak e jeles események alkalmával, hanem a szürke hétköznapokban is iránymutató lehetne”-fogalmazott.

Fiataloknak

Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy vélte: sok erő, energia volt az elmúlt két hétben. Sok olyan rendezvényen lehettünk jelen, melyeken azt láthattuk, hogy a sokszínűség igenis meg tud nyilvánulni Nagyváradon, nem csak saját magunkon keresztül, hanem úgy is, hogy azok a műhelyek, szervezetek, intézmények, melyek meghatározói a váradi magyar közösségnek, fel tudják mutatni másoknak is az értékeiket. Arra törekedtek, hogy megmutassák magukat másoknak is, akik talán nem tudják, hogy a magyar közösség ünnepel, és a fiataljait is bevonja ebbe.

Abból kiindulva tehát, hogy egy rendezvénysorozatnak nemcsak múltja kell legyen, hanem az elkövetkezendő időszakban úgy kell tervezni a mát, hogy a jövő generációit is meg tudja szólítani, öt olyan szervezetet, illetve szervezői csapatot díjaztak, amelyek ifjúsági programokat bonyolítottak le idén: a Moszkva kávézót, a Nagyváradi Magyar Diákszövetséget (NMD), a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének (RODOSZ) Bihar megyei szervezetét, a Várad kulturális folyóiratot, valamint a Szigligeti Színház csapatát, amely közreműködött a Festumon.

A XXVII. Festum Varadinumot támogatta az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, a Magyar Kormány (a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bethlen Gábor Alap), a Nagyváradi Önkormányzat (APTOR). Kiemelt médiatámogató a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!