ERDON Helyi hírek

2018.08.08. 10:31

Az operett egy trendi műfaj

Kedd este bónusz operettgálával folytatódott a várszínházban az RMDSZ, az NMD, a nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Partium Alapítvány által szervezett VII. Nyári Színházi Fesztivál.

Kedd este bónusz operettgálával folytatódott a várszínházban az RMDSZ, az NMD, a nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Partium Alapítvány által szervezett VII. Nyári Színházi Fesztivál.A VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztiválon a magyarországi XIII. Országos Musical- & Operettgála a legnépszerűbb operettek, musicalek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák válogatását kínálta kedd este egy nagyszabású szuperprodukcióban, amely a fesztivál hét előadásába illeszkedve nyújtott kikapcsolódási és felüdülési lehetőséget. Történt mindez abból kiindulva, hogy napjainkban a musical, az operett és a zenés színházi műfajok állítólag egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Ez adta az ötletet, Szabó Szilvia művésznő kezdeményezésére, több mint tíz évvel ezelőtt egy olyan kurzus létrehozásához, melynek keretében a résztvevők ismert, népszerű művészek, zenepedagógusok segítségével ismerkedhetnek meg és sajátíthatják el e műfaj alapjait, stílusjegyeit, nyerhetnek betekintést a háttérmunkába, valamint a színház világába. Lehetőségük adódik ugyanakkor a musical, az operett és a zenés színházi műfajok, a művészeti, előadói tevékenység, és a hozzá kapcsolódó művészeti ágak és tevékenységek gyakorlására, megismertetésére, oktatására, valamint jelentős rutinra tehetnek szert a színpadi munkák terén. A tanfolyamot minden évben egy, a musical- és az operettirodalom gyöngyszemeiből össszeállított professzionális színházi előadás zárja, melyet az idén a nagyváradi közönség is megtekinthetett.

Kúl műfaj

A várszínházban megjelent operettrajongókat Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: 1918-ban, vagyis száz éve született Gábor József, Várad egyik operettszimbóluma, aki a kőszínházban volt rendező és színész. „Ha már centenárium van, akkor inkább őrá emlékezzünk”- tanácsolta.

Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum aligazgatónője hangsúlyozta: a tanintézet egy sajátos színfoltot képez ebben a régióban. Vannak olyan diákjaik, akik már túlnőttek az iskolapadokon, és ilyen az ezen az estén színpadra lépő Buzási Patrik, aki már több éve részese a csapatnak, s akire nagyon büszkék. Az ő jelenléte jelzi azt, hogy volt, van és lesz jövője a Művészeti Líceumnak ebben a régióban, illetve mindannak, ami a művészeket, s ezen belül a zenei világot illeti.

A Nagyváradon jól ismert- hiszen több alkalommal is fellépett már nálunk, egyszer például a Szigligeti Színház Diótörő és Egérkirály című mesemusicaljének a főszerepét is elvállalta- Peller Károly színművész, a Budapesti Operettszínház tagja Fényes Szabolcs nevén kívül azt emelte ki, hogy a kurzus résztvevői közül többen sztárok lettek az elmúlt években, illetve kollégái a társulatban. „Nagyon nagy élmény számomra minden évben ez a három hét, rengeteg tehetséges fiatallal találkozom a kurzuson. Azt hiszem, hogy nem eredménytelen a munkásságunk, és bátran kijelenthető, hogy a fiatalok is rájöttek arra, hogy az operett az egy kúl műfaj. Nem öreges, hanem épp ellenkezőleg, jópofa és trendi tud lenni ma is”- közölte.

Az előadás- mely során operett- és musicalslágerek csendültek fel felléptek Peller Károly és Szabó Szilvia, a kurzus tanárai, valamint Haraszti Elvira, Fritz Éva, Mayer Szonja, Filipov-Gyenis Erika, Tarlós Ferenc, Öller Roland, Sipos Balázs és Szabó Márk, és természetesen az említett Buzási Patrik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!