ERDON Helyi hírek

2017.02.26. 18:06

Az Adyban zajlott az EMMV

Február 23–26. közt az Ady Endre Líceumban szervezték meg a 27. Erdélyi Magyar Matematika Verseny IX–XII. osztályos diákoknak szóló országos szakaszát. 126 diák vett részt 15 megyéből.

Február 23–26. közt az Ady Endre Líceumban szervezték meg a 27. Erdélyi Magyar Matematika Verseny IX–XII. osztályos diákoknak szóló országos szakaszát. 126 diák vett részt 15 megyéből.

A nagyszabású rendezvény nyitóünnepségét csütörtök délután tartották az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. Az egybegyűlteket házigazdai minőségében köszöntő Vad Márta igazgatónő felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt még bizonytalan volt a IX–XII-es osztályos diákoknak szóló 27. Erdélyi Magyar Matematika Verseny (EMMV) lebonyolítása két rendezőnek a visszalépése miatt is, azonban az összefogásnak, a támogatóknak és annak betudhatóan, hogy sikerült együtt dolgozni „az Adytól az Adyig, Nagyváradtól Bukarestig” végül sikerül ezt az akadályt elhárítani.

Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet: a matematika egy olyan tudomány, mely befolyásolja a mindennapi életünket, és szükséges ahhoz, hogy megértsük a világot. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a versenybizottság ügyvezető elnöke azon meggyőződésének adott hangot: a tételek érdekesek, és reményét fejezte ki, hogy a jelenlevők a verseny mindkét szakaszát jól teljesítik, illetve arra is marad idejük, hogy a várost megnézzék.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház tanügyi szakbizottságának alelnöke egy szójátékkal élve arról beszélt, miért lényeges, hogy a felnövekvő nemzedék ne csak példákat, matematikai feladványokat számítson ki, hanem emberileg is számítson egymásra. Pásztor Sándor megyei tanácselnök is az együtt gondolkodás fontosságát nyomatékosította. Prof. dr. Kassay Gábor, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója, a versenybizottság elnöke szerint a matematika univerzális nyelv, precíz, lényegre törő és egyértelmű, az EMMV pedig az évek folyamán egy tehetséggondozói intézménnyé nőtte ki magát. Dr. Bence Mihály, a bukaresti Ady Endre Gimnázium igazgatója felelevenítette, hogyan alakult az 1990 őszén útjára indult, 2008 óta a tanügyminisztérium hivatalos versenynaptárában is szereplő EMMV eddigi története. A beszédek után a váradi Ady Líceum Létra nevű színjátszó csoportja adta elő Petőfi Sándor János Vitéz című elbeszélő költeményének Mărcuţiu-Rácz Dóra által átírt változatát, mely produkció méltán aratott nagy sikert.

Díjkiosztás

A díjkiosztó vasárnap reggel zajlott szintén a díszteremben. A műsorvezető szerepet ismét elvállaló Kirkósa Enikő tanárnő üdvözlő szavai után Biró Rozália RMDSZ-s parlamenti képviselő bátorította a fiatalokat arra, hogy a tehetségüket a szülőföldjükön bontakoztassák ki. A továbbiakban a vendéglátó tanintézet néhány ügyes diákja szolgált műsorral: Baranyi Nagy Tünde népdalt énekelt, Szatmári Loretta popslágereket Gergely Tamás gitárkíséretével, míg Văd Bertalan és Forrai Friderika táncoltak.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Mákvirág-díjának aranyfokozatát a XI-es Divin Péter vette át. A verseny eredményeit, a diákok teljesítményét Biró Béla, Dávid Géza, Mátéfi István, dr. Kassay Gábor és Bence Mihály oktatók értékelték, majd átadásra kerültek az EMMV, a minisztériumi és egyéb díjak. A verseny következő szakaszába 60 diák jutott tovább.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!