ERDON Helyi hírek

2017.12.14. 10:51

Az Ady-sokk nyerték meg a robotversenyt

A nagyváradi Ady Endre Líceum Ady-sokk nevű csapata nyerte meg az FLL First Lego League robotverseny szombaton Debrecenben megrendezett regionális fordulóját. A Közép-európai forduló jövő februárban lesz a lengyelországi Łódźban.

A nagyváradi Ady Endre Líceum Ady-sokk nevű csapata nyerte meg az FLL First Lego League robotverseny szombaton Debrecenben megrendezett regionális fordulóját. A Közép-európai forduló jövő februárban lesz a lengyelországi Łódźban.

Az Ady Endre Líceum 2013 óta vesz részt a National Instruments által 12–16 éves diákoknak szervezett robotversenyen, és immár harmadik alkalommal sikerült megnyerni a regionális fordulót és bejutni a Közép-európai fordulóba, mondta el lapunknak Bogdán Károly, az iskola fizika tanára. Az idei versenykiírásban Magyarországon öt különböző helyszínen szerveztek szombaton regionális fordulót, az Ady Endre Líceum ezúttal két csapattal indult a debreceni regionális versenyen. „Nyolc csapat vett részt a debreceni versenyen, köztük a mi két adys csapatunk. Maximum tízfős csapattal lehet részt venni a robotversenyen, és mi minden évben részt is vettünk egy csapattal, de most akkora volt az érdeklődés, hogy két csapattal kellett induljunk” – fogalmazott Bogdán Károly, hozzátéve, hogy a nagyobbik korcsoport Ady-sokk nevű csapata több osztály diákjaiból tevődött össze, míg a kisebbek mindannyian a 9D. matek-infó osztály diákjai voltak. A gyerekek felkészítője Kotró László informatika tanár volt.

A verseny

A verseny négy próbából állt. Az első feladat egy korábban kidolgozott kutatómunka bemutatása volt. A gyerekek ezúttal a hidrodinamika területéről származó feladatot kellett találjanak és innovatív módon megoldjanak. A nagyobbak egy víztisztító rendszert találtak ki, ami akármilyen szennyvízből ivóvizet hoz létre, a kisebbek pedig egy fém-fa találmánnyal rukkoltak elő, ami párából gyártana ivóvizet. A kutatómunkát öt percben kellett bemutatni, majd a zsűri tett fel kérdéseket szintén öt percben. Következett a csapatverseny, amelynek során egy helyben kapott feladatot kellett minél hamarabb, minél találékonyabban megoldani, ezt követően a zsűri elbeszélgetett a csapatokkal a verseny alapelveiről. A harmadik próba a robotdizájn volt, amelyen a robot szerkezetét vizsgálták, illetve azt pontozták, hogy a gyerekek által készített program mennyire célszerű, áttekinthető. Majd következett maga a robotverseny, amelyen az otthon megépített robotokkal különböző feladatokat kellett teljesíteni. „Ezeket a feladatokat a gyerekek tudják már augusztus óta, majd szeptemberben megkapták a pályát, amin gyakorolhattak is. A robotépítésre bármilyen legó alkatrészt fel lehetett használni, amelyet bármelyik legó készletben valaha legyártottak; a robot bárhogy kinézhetett, pusztán méretbeli korlátokat szabtak meg, vagyis a robot nem lehetett túlságosan nagy méretű” – mondta a részleteket Bogdán Károly. A robotok számítógépes része, az ún. kocka mindegyik csapatnak egyforma volt, ezt lehetett programozni, erre lehetett rászerelni a szenzorokat, a motorokat.

Kiváló eredmény

A csapatoknak két és fél perc állt rendelkezésükre ahhoz, hogy minél több feladatot teljesítsenek, például eljuttatni a robotot a pálya egyik részéről a másikra, felvenni valamit, azt áttenni egy másik helyre, meglökni egy kart, ami elindít egy folyamatot stb. A nyolc közül a négy legjobban teljesítő robot bekerült a középdöntőbe, majd innen a két legjobb vívta meg a döntőt, ahol végül az Ady-sokk győztek, akik a robotdizájn versenyt is megnyerték, a csapatversenyben másodikok, a prezentációban pedig harmadikok lettek, és így összesítésben az első helyen végeztek. (A másik adys csapat III. lett a robotversenyben.) A Közép-európai forduló jövő februárban lesz a lengyelországi Łódźban, ahova kijutott a magyarországi öt regionális verseny győztese, így az Ady-sokk is. Amennyiben Lengyelországban a váradi diákoknak sikerülne a magyarországi csapatok közül a legjobb helyezést elérni, akkor kijutnának az európai döntőbe. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen mint Bogdán Károly jelezte, most a fő célkitűzés biztosítani az adysok kiutazását Lengyelországba, „hiszen az utazás, a szállás pénzbe kerül, úgyhogy pénzgyűjtő akcióba kell kezdenünk” – fogalmazott végül a tanár.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!