ERDON Helyi hírek

2016.06.16. 09:18

Atlantisz süllyedése képekben

Szerda este Apáti-Tóth Sándor ceglédi fotóművész negyvenöt alkotásából nyílt kiállítás az Euro Foto Art Galériában Atlantisz címmel. Az ingyenes tárlat június 29-ig tekinthető meg.

Szerda este Apáti-Tóth Sándor ceglédi fotóművész negyvenöt alkotásából nyílt kiállítás az Euro Foto Art Galériában Atlantisz címmel. Az ingyenes tárlat június 29-ig tekinthető meg.

Az érdeklődőket köszöntő Tóth István fotóművész, a szervező Tavirózsa Fotóklub és Euro Foto Art Egyesület elnöke különlegesnek, a megszokottól eltérőnek nevezte a kiállítást a képek formája, elrendezése, tartalma és mérete miatt. Megjegyezte: sajnálja, hogy a fotóklub tagjai közül csupán ketten vannak jelen, pedig előző este egy jó hangulatú összejövetel zajlott a neves magyarországi vendéggel, akinek az édesapja is híres fotóművész volt. Ezért egy olyan környezetben nőtt fel, ahol a fényképezés mindennapi tevékenységnek számított, de szándékosan ő más stílust választott. A váradi tárlat jelentőségét jelzi amúgy, hogy ennek az első bemutatója az év elején a Budapesti Építészeti Központ gyönyörű galériájában volt.

Dr. Ramona Novicov művészettörténész szerint a fényképek önmagukért beszélnek, és jelen esetben valóban egy fotóművészeti megnyilvánulásról van szó. A témájuk ugyanakkor felkavaró, egy olyan világot tárnak elénk, melynek letűntnek hiszünk, pedig igencsak aktuális, hiszen napjainkban is sajnos sok a gyűlölet és a kegyetlenség.

Töprengés lehetősége

Szűcs László főszerkesztő úgy fogalmazott: a tárlat mind tematikai, mint esztétikai megközelítésében- üzenetben, forma- és színvilágában- egy rendkívül tudatos alkotói szándékot tükröz, s ez a szándék egy erős képi nyelvezettel rendelkező anyag formájában került elénk. Amint a művész maga is vallja, a gyarló világ, az emberi ostobaság megváltoztatásának, jobbításának ifjúkori ideáljától mára eljutott odáig, hogy megelégedjék azzal: a töprengés lehetőségét kínálja fel a befogadónak. Észrevenni és megmutatni a körülöttünk, bennünk mindenhol ott rejlő Atlantiszt, megteremtve a látvány és a gondolat kölcsönhatását. Előbbi és a mögöttes tartalom együttes hatásának talán a legszemléletesebb példája az Antall József miniszterelnök jobbkezét megörökítő fotó, mely egyszerre szent és profán, egyedi és általános üzenetet magában hordozó. „Ha elfogadjuk, hogy bizonyos színhatások zenei párhuzamokkal rendelkeznek, e falakon a művész nagyszerű művet komponált, s adott elő, a képek által a megörökített formák fájdalmasan szép örömzenéjét hallani”- fogalmazott.

A rendezvényen közreműködött Ariadna Mircescu fuvola- és Thurzó Sándor József brácsaművész.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!