ERDON Helyi hírek

2010.05.09. 13:22

A könyvtár és a fű szép az állami egyetemen

<p>Nagyvárad - Bár sokat tett annak érdekében, hogy a Lovinescu-Ierunca könyvtár a Nagyváradi Állami Egyetem könyvtárába kerüljön, Nicolae Manolescu nincs elragadtatva az egyetemtől.</p>

A Nagyváradi Állami Egyetem új könyvtárában a Monica Lovinescu – Virgil Ierunca részleg ünnepélyes megnyitására szombaton Nagyváradra érkezett Nicolae Manolescu irodalomtörténész, akadémikus, Románia Unesco nagykövete, akinek magának is komoly szerepe volt abban, hogy a két román kulturális személyiség párizsi lakásának könyvátra a váradi intézménybe kerüljön. Az avatóünnepség előtt, tíz órától Manolescu az oktatók szerepéről tartott előadást az egyetem nagytermében. Míg régen az oktató követendő példa volt a gyerekek számára, addig mára már mazochistának kell lennie annak, aki erre a hivatásra adja a fejét – mondta, utalva itt arra is, hogy várhatóan huszonöt százalékkal csökkenteni fogják Romániában a közalkalmazottak, így a tanárok bérét is. Manolescu felhívta a figyelmet arra, hogy általános jelenséggé változott az iskolakerülés, állítása szerint jelenleg két gyerekből egy nem jár iskolába. Manolescu szerint a gazdasági világválság egyik fő oka az oktatási rendszer ingatagságában keresendő, hisze
„ha valamit rosszul tanulsz meg, azt egész életedben rosszul fogod alkalmazni.”

Oktatás és nevelés

Az iskola két egyenrangú részből tevődik össze: oktatásból és nevelésből – fejtette ki Manolescu hangsúlyozva azt, hogy a nevelés oktatás hiányában nem más, mint manipuláció, mert valaminek a megtételére, végrehajtására akarja rávezetni az embereket, anélkül, hogy megtanítana arra, hogy miért kell azt a dolgot megtenni. Az is veszélyes lehet, ha a polgármesterek hatáskörébe kerülnek majd az iskolák, mondta, emellett pedig mára már maguk a szülők jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az oktatási rendszerre nézve, mert ők csak azt tudják, hogy fontos az, hogy gyermekeiknek legyen diplomájuk, de az már mindegy számukra, gyermekeik milyen módon szereznek oklevelet. De maga a tanügyi rendszer is felhigult, és ma már olyanok is tanítanak, akiknek nincs se képesítésük, se tehetségük ehhez a hivatáshoz.Végezetül pedig elmondta: „sok mesterséget, szakmát lehet nélkülözni, de nem lehet nélkülözni a tanárokat, mert ez azt jelentené, hogy nem gondolunk az utánunk jövőkre. Azok, akik ma övükre bombákat kötnek és felrobbantják a körülöttük lévő embereket, olyan iskolába jártak, ahol megmondták nekik, mit kell tegyenek, azt azonban nem tanították meg nekik, hogy miért kell ezt tegyék. Ezért olyan iskolát kell teremtenünk, ami önálló gondolkodásra késztet minket, és arra ösztönöz, hogy kérdéseket tegyünk fel. A tanár feladata, hogy felébressze bennünk a szégyenérzetet abban az esetben, ha nem gondolkoztunk.” Az előadást nagy tapssal jutalmazta a közönség. Mindazonáltal mgjegyzendő, hogy bár az előadás során többször is szó esett a kultúrálatlanságról, a teremben mégis többeknek nem jutott eszükbe kikapcsoni, vagy elnémítani mobiltelefonjukat, és e sorok írója is hosszabb ideig alig értett valamit Manolescu beszédéből, mert a háta mögött ülő professzorok, köztük helyi szinten ismert személyiségek is, folyamatosan beszéltek, pletykáltak.

Miniszterek és fű

Az előadások után a kérdések következtek. Az egyik kérdésre válaszolva a hazai és a brit oktatási rendszer minőségét hasonlította össze Manolescu, és elmondta, hogy Angliában az egyik középiskolából az elmúlt kétszáz évben tizennyolc miniszterelnök került ki. „Vajon a Nagyváradi Állami Egyetem hány miniszterelnököt adott Romániának?” – kérdezte. Lia Pop a Politológia tanszék dékánja reagált erre mondván, hogy a nagyteremben hat egykori, vagy jelenlegi szenátor és képviselő ül, akik az egyetem oktatói is egyben, - helyi szinten jól ismert szociáldemokrata és Nagy-Romániás politikusokra mutatva - majd feltette a kérdést: „Elmondaná nekünk egyszer, hogy őszintén mit gondol a Nagyváradi Állami Egyetemről?” Manolescu ezt válaszolta: „Ezt a miniszterelnökös dolgot metaforikusan értettem, nem kell szó szerint venni. Ami pedig az egyetemet illeti... hát mit mondjak? Szépek az épületek, és nagyon szép a fű az egyetemi kampuszban.” (hangos kacagás a teremben). A konferencia után a meghívottak és a jelenlevők átvonultak az új könyvtárépületbe, ahol ünnepélyes keretek között átadták a Lovinescu-Ierunca részleget. A számos ünnepi beszéd után Cornel Antal rektor és Nicolae Manolescu vágták át az avatószalagot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!