ERDON Helyi hírek

2019.10.15. 14:59

Sikeres rekordkísérlet Váradon

Bár hivatalos értesítést még nem kaptak, úgy tűnik, sikerült megdöntsék a kangoo-jumps rekordját vasárnap a KAPO-fesztiválon, mondta el lapunknak Sebestyén Kinga, a Nagyvárad rekordot dönt elnevezésű sportesemény főszervezője.

Bár hivatalos értesítést még nem kaptak, úgy tűnik, sikerült megdöntsék a kangoo-jumps rekordját vasárnap a KAPO-fesztiválon, mondta el lapunknak Sebestyén Kinga, a Nagyvárad rekordot dönt elnevezésű sportesemény főszervezője.

 

Közel 1700-an vettek részt Nagyváradon azon a rekordkísérleten, melyet már hónapok óta szerveznek és lényege, hogy a lehető legtöbben tartsanak kangoo-jumps edzést egyszerre, jó fél órán keresztül. Ahhoz, hogy a rekordkísérlet sikeres legyen, legalább 1400-an kellett részt vegyenek rajta. A jelenlegi, hivatalosan elismert rekordot Németországban tartják, 1298 sportolóval. Sebestyén Kinga lapunknak kifejtette, hogy több mint 1500-an regisztráltak előzetesen, számukra pólókat (piros, sárga, kék) is szétosztottak, de a helyszínen is sokan jelentkeztek, saját cipőkkel. Az előzetes regisztráció azért volt fontos, hogy a szervezők tudják, hány és milyen méretű, speciális rugózású talppal ellátott sportcipővel készüljenek, valamint azért, hogy azok a testsúlytól függően legyenek beállítva. A főszervező elmondta, hogy az eseményre több mint 1000 sportlábbelit vásároltak.

A rekordkísérlet napjára a Guinness Rekordok Könyve csapatának részéről ketten érkeztek, hogy figyelemmel kövessék az eseményt. Sebestyén Kinga elmondta, hogy az ő csapatukból is többen figyelték a történéseket, és bár az 1700 személy közül időközben többen elfáradtak és abbahagyták a sportolást, minden jel és feljegyzés arra mutat, hogy sikerült rekordot dönteni. A kísérlet 13 óra körül kezdődött, 10 perces bemelegítés után több mint félórás kangoo-jumps edzés volt. A testmozgást a KAPO csapata vezette: Sebestyén Kinga és Olivia Burta edzők, valamint Alin Iova és Dorina Puşa Fărcaş orvosok. (A KAPO elnevezés a kezdeményezők neveiből tevődik össze – szerk. megj.)

A KAPO-fesztiválon egyébként egész nap zajlottak programok: 11–12 óra között műhelyfoglalkozás és orvosi konferencia volt, a rekordkísérlet és az arra való felkészülés 12–14 óra között zajlott, a Fraţii Jdieri együttes kíséretében, majd 14–17 óra között különböző országok kangoo-klub edzői és tagjai tartottak bemutatókat, edzéseket.

Növeli az állóképességet

Sebestyén Kinga kifejtette: azért jött Nagyváradra néhány hónappal ezelőtt és kezdte itt is tevékenységeit, mert azt látta, hogy bár ismerik a kangoo-jumps mozgásformát, azt nem szabályosan végzik és nem oktatott, diplomás edzőkkel, így pedig veszélyes lehet. Fontos, hogy képzett edzők tartsák az órákat, jó minőségű cipőket használjanak a sportolók, amelyek megfelelően vannak beállítva. Hamarosan ő maga is indít órákat, heti több alkalommal lehet majd részt venni ezeken. Hozzátette, hogy a kangoo-jumps a fogyás beindítása mellett építi az izmokat, javítja a testtartást és növeli az állóképességet.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!