ERDON Helyi hírek

2019.05.27. 09:11

PNL: a győzelem reményével ünnepeltek

Most is tartott eredményváró estét a legtöbb párt, ahogyan azt minden választás éjszakáján szokták. A PNL Bihar megyei székházában is jártunk most ilyenen.

Most is tartott eredményváró estét a legtöbb párt, ahogyan azt minden választás éjszakáján szokták. A PNL Bihar megyei székházában is jártunk most ilyenen.

Derűlátó hangulat uralkodott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei székhelyén vasárnap este. A 21 órai urnazárás után látogattunk el a székházukba. Ott ekkor kezdett beindulni az élet: urnazárásig ugyanis csak néhány tisztségviselő követte ott a voksolási statisztikák beérkezését, a szavazókörzetek zárása után azonban a párt több vezető funkcionáriusa is megérkezett. Izgatott, de kötetlen hangvételű beszélgetések zajlottak, miközben a sajtó különféle csatornáin keresztül követték a részeredmények alakulását. Az előzetes felmérések alapján, ugyanakkor saját várakozásuknak is megfelelően abban bíztak, hogy ezúttal – ha nehezen is, de - lenyomhatták a PSD-t.

Öröm

Fő riválisuk ugyanis ez utóbbi párt, és a voksolást megelőző utolsó felmérés, amit az IMAS intézet készített, azt vetítette előre, hogy akár változás is történhetett a rangsor legelején. Hónapokon, de tulajdonképpen éveken át a PSD vezette ugyanis a pártreferenciákat, és lassan jött csak felfelé a PNL, hasonlóan lassan veszített támogatásából a PSD. A választás utáni legutolsó felmérés viszont tehát már fordulatot mutatott: ez azt vetítette előre, hogy átvette a vezetést a PNL, mégpedig az IMAS szerint akár 8 %-kal is előzhette a PSD-t. Ezt nem támasztotta alá aztán a választásokkor készített előzetes felmérés, az úgynevezett exit poll, ám azt igen, hogy a PNL erősödött, a PSD pedig gyengült. Az exit poll szerint ugyanis mindkét párt pont ugyanolyan eredménnyel végezhetett. Mindezt főleg örömmel fogadták ez utóbbi párt Bihar megyei székhelyén, bár voltak csalódottak is.

Mint kérdéseinkre – nevük mellőzését kérve azonban – elmondták: a PNL következetes stratégiáján kívül abban is látják a változás okát, hogy a kormányon lévő PSD sorozatosan nekirontott az igazságszolgáltatásnak, leépíti a demokratikus intézményrendszert, és azt ezt kísérő botrányok egyre többeknek nyitják fel a szemét. Volt aki azt is kiemelte, hogy a PSD tulajdonképpen saját szavazóira is rátámadt, ezt is megsínylette most, ugyanis amikor tavaly augusztus 10-én Bukarestben brutálisan szétverette a rendfenntartókkal a külföldön élő románok PSD ellenes tüntetését. Ugyanis kihagyta a számításból azt, hogy sok olyan szegény sorban élő PSD szavazó van itthon, akinek rokonai épp a megveretett diaszpórához tartoznak, így aztán megindult a szavazóik elpártolása. A PNL-nél vasárnap este az öröm uralkodott, úgy vélekedtek, akármi is az EP-választás konkrét végeredménye, az már most látszik, hogy pártjuk nagyon jól teljesített.

Ugyancsak kitértek kérdéseink nyomán arra, hogy ha egy mód van rá, akkor most, az EP-választás után a PNL megpróbál itthon is fordulatot kieszközölni. Arról van szó, hogy intenzív akciósorozatot indítanak azért, hogy megfosszák a Dragnea-féle PSD-t az itteni parlamenti többségtől és a kormányzástól. Ez vagy új parlamenti többség letárgyalásával lenne lehetséges, vagyis a PSD-t eddig támogató pártok egy részének átállásával, és/vagy előrehozott választással. Ez utóbbi azonban, ha egyáltalán lesz is, inkább csak a jelen év végén esedékes államfőválasztás után történhet, azaz jövőre.

Latolgatások

Hivatalosabb része is volt azonban az eredményvárónak. Urnazárás utánra legalább száz PNL-s érkezett a székházba, az ő gyűrűjükben beszélt aztán röviden helyi vezetőjük, Ilie Bolojan. Azt fejtegette, hogy a választási eredmény büntetés a PSD számára a minősíthetetlen kormányzás miatt. Megjegyezte, hogy az előzetes felmérések megyei szinten nem egyeznek az országos

szintűvel, és ez azért van mert nálunk például figyelembe kell venni a magyarok szavazatait, akiknek egy része úgy voksol, hogy az módosítja a PSD-PNL párharc eredményét. Bolojan kiemelendőnek tartotta, hogy Bihar megyében is magas a részvételi arány, és szerinte a választók nálunk is „világosan megmutatták, hogy milyen irányba szeretnék mozdulni látni a dolgokat, az az irány pedig teljesen különbözik a mostani kormányzat által diktálttól”. A székházban üdvrivalgásba törtek ki az előzetes felmérések hallatán, bár voltak akik némi csalódottságuknak is hangot adtak amiatt, hogy nem sikerült még erőteljesebben visszaszorítani a PSD-t. Voltak akik pedig arra figyelmeztettek, hogy szerintük elképzelhető, hogy a szavazatok végleges összesítése után kiderül, hogy esetleg az ALDE mellett az RMDSZ sem lépte át végül a bejutási küszöbértéket. Kiemelték viszont, hogy Bihar megye a nyolcadik legjobban teljesítő az országban, a szavazati részvétel tekintetében. Amikor az urnazárás és az exit pollok közzététele után, 22 óra tájban elkezdtek beérkezni az immár nem becsült, hanem konkrét részeredmények, azokból az látszott kirajzolódni, hogy a PNL messze a legerősebb párt jelenleg Nagyváradon és Bihar megyében is. Bolojan szerint a második helyre Váradon az USR fog befutni, és csak harmadik lesz a megyeszékhelyen a PSD.

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!