ERDON Helyi hírek

2019.01.11. 13:57

Újévi Strauss- koncert a Kolozsvári Magyar Operában

Kincses városunkban tradícióvá kezd válni a Strauss-hangverseny, amely az újév kiemelkedő kulturális, társadalmi eseménye.

Kincses városunkban tradícióvá kezd válni a Strauss-hangverseny, amely az újév kiemelkedő kulturális, társadalmi eseménye.A kedvet, hangulatot felvidító dallamok közönségvonzó jelleggel bírnak. A Kolozsvári Magyar Opera Strauss-hangversennyel köszönti idén is az új évet. Részletek hangzanak el az idősebb és az ifjabb Johann Strauss művei mellett Franz von Suppé, Émile Waldteufel és Iosif Ivanovici alkotásaiból. A Horváth József karmester által igényesen válogatott, összeállított programban több zenei újdonság is megtalálható. A hangversenyt vezényli Horváth József. Közreműködik az Opera zene-és balettkara. A koreográfia Jakab Melinda és Rusu P. Gabriela, a színpadkép Starmüller Katalin munkája.

Látványos színpadkép

A Bécsi koncert hangulatát virágokkal, díszítésekkel próbálják érzékeltetni. A nézőtérrel szemben, a színpad két oldalát egy-egy márványutánzatú oszlopfő díszíti. Körben, a színteret fehér -vörös tagozódású függöny- rendszer ékesíti, amit a színpad mélyén egy aranyszínű függönyzuhatag zár le. Néha ezt a látványt vidámabbá teszi a táncosok színes jelmeze- fogalmazott Starmüller Katalin. A látvány hatásosságáért néha váltakozó fényeffektusokat is használnak. A színpad elejét virágköltemény teszi ünnepélyessebbé.

A Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertje

A Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjének több mint 80 éves hagyománya van Az első koncertet 1939. december 31.- én tartották, Clemens Krauss vezényletével. Az első újév napján rendezett koncert 1941-ben volt, szintén Clemens Krauss karmester dirigálta. A Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjét a Musikverein Nagytermében, az Aranyteremben tartják. A 2019-es Újévi hangversenyt 91 országban közvetítették a televízión.

A Kolozsvári Magyar Opera az Újévi Strauss- hangversenyt 2019. január 10-én és január 12-én, 19 órától tűzte műsorára.

A rendkívül igényes zenei válogatás, a csodálatos zene, a balettkar produkciója „lázba” hozta a közönséget, amit a hosszantartó vastaps is igazolt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!