ERDON Helyi hírek

2018.02.05. 09:03

Ismét Váradon járt Grecsó Krisztián író, költő

Újra, immár harmadízben Nagyváradra jött a Törzsasztal sorozat vendégeként Grecsó Krisztián író, költő. Pénteken a Harminc év napsütés című újabb kötete kapcsán beszélgetett vele Kőrössi P. József.

Újra, immár harmadízben Nagyváradra jött a Törzsasztal sorozat vendégeként Grecsó Krisztián író, költő. Pénteken a Harminc év napsütés című újabb kötete kapcsán beszélgetett vele Kőrössi P. József.

Nagy siker volt az újabb vendégeskedése is nálunk: tíz év alatt immár harmadszor volt a Törzsasztal sorozat vendége Grecsó Krisztián író, költő, és teltház fogadta az Illyés Gyula könyvesboltban. Az egyik legnépszerűbb kortárs magyar író, az Élet és Irodalom prózarovatának szerkesztője új kötete mellett az eddig megjelentekből is hozott, és kötetlen formában beszélgetett az alkotásról. Új kötetében egyébként így vall indulásáról a szerző: „Az első verseskötetem, a Vízjelek a honvágyról, átütő siker volt, legalább nyolc példány elkelt belőle. Úgy hozta a sors, hogy egy akkoriban bőkezű nyugati alapítvány ajándékozta el végül a nagyját: hátrányos helyzetű középiskolai könyvtárak kapták ajándékba. Nagymágocsi vadászok adták kézről kézre, izgatottan. Az öcsém évekkel később tucatnyit visszaszerzett belőle, mert – ugyanis ez a szigorú könyvtári regula – azt a beszerzést, amit tíz évig nem kölcsönöz ki senki, le lehet selejtezni. Nem rengettem meg a magyar irodalmat, kár lenne indulatból faragni a múlton. A különben csinos kis piros kötetnek két komoly haszna is volt. Az első a hátulján őrzött makulátlan portré, egy hátrafésült hajú, komolyan a lencsébe néző fiatalemberről, aki láthatóan nagyon vágyik arra, hogy költő legyen. De legalábbis úgy nézzen ki. A másik annak a délutánnak az emléke, amikor átadtam Juszti mamámnak a kötetet. Forgatta, nézegette, már akkor is remegett a keze, nehezen vette a levegőt. Márta mamám azt kérdezte tőlem, ezeket honnan másoltam. És minek.”

Elismert alkotó lett

Grecsó azóta közismert és sikeres, József Attila-díjas alkotó lett. Az esten Kőrössi P. József a Pletyaanyu című, 2001-ben megjelent kötetéről is kérdezte Grecsó Krisztiánt. A könyv miatt ugyanis perek indultak ellene. Hat család is igazságszolgáltatás elé citálta, mivel árulásnak vette művét az a kis közösség, ahol élt, miközben maga az alkotó csak a történéseket igyekezett valósághűen prezentálni. Aztán Szegvár, a szülőfaluja a legújabb kötetében is jelen van, de ez már nem okoz ekkora felzúdulást. Hiszen immár befutott szerzőnek számít, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy otthon is értsék, értékeljék. Az író, költő beszélt még családi történéseik és művészi pályája összefüggéseiről is, és kifejtette: „az emlékezés fontos része a felejtés, így tudjuk magunkat egyben tartani”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!