ERDON Helyi hírek

2017.08.16. 11:31

Helyesbített felirat ügyben a nagyváradi önkormányzat

<p class="western" lang="hu-HU">Nagyvárad önkormányzata július hó végén kicseréltette a városháza épületén a már megkopott, a hivatal és a helyi tanács elnevezését feltüntető táblákat.

Nagyvárad önkormányzata július hó végén kicseréltette a városháza épületén a már megkopott, a hivatal és a helyi tanács elnevezését feltüntető táblákat.

A kihelyezett új feliratok egyrészt nyelvhelyességi hibákat tartalmaztak, másrészt a vonatkozó törvényes előírásoknak sem feleltek meg, hiszen a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös számú törvényhez tartozó 2001/1206-os számú kormányhatározatban elfogadott gyakorlati útmutató 12. bekezdése világosan kimondja, hogy a hivatalok elnevezésének kétnyelvű feliratozásakor a feliratok betűi azonos méretűeknek kell, hogy legyenek.

A feliratcserét követően az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői több önkormányzati illetékest is tájékoztattak a formai és tartalmi hibákról. Örvendetes, hogy a történtek után alig néhány nappal, e hét elejére, az illetékesek kicseréltették a korábbi helytelen feliratokat, így további jogi lépésekre az ügy kapcsán már nem lesz szükség. A fennebb említett kormányhatározat rögzíti ugyan, hogy a román és a nem román nyelvű feliratokat egymástól elkülönítve, önálló táblákon kell megjeleníteni, ami ugyan ezúttal sem valósult meg, de ettől eltekintve az ügyet lezártnak tekintjük.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!