ERDON Helyi hírek

2017.08.29. 08:42

Bankkölcsönt vesznek fel a reptér bővítésére

Új charterjárat indul a váradi repülőtérről, illetve ide. Ugyanakkor senki nem használja a Transfero nevű vállalkozás transzferszolgáltatását, ezért le is zárták a netes regisztrációt. Most újra megnyitják. Tegnap sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi repülőtéren.

Új charterjárat indul a váradi repülőtérről, illetve ide. Ugyanakkor senki nem használja a Transfero nevű vállalkozás transzferszolgáltatását, ezért le is zárták a netes regisztrációt. Most újra megnyitják. Tegnap sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi repülőtéren.

Az egyik legnépszerűbb egyiptomi üdülőhelyre, Hurghadába lehet eljutni Váradról azzal a charterjárattal, amelynek indítását tegnap jelentették be a nagyváradi repülőtéren. A járatot a Christian Tour utazási iroda üzemelteti, és a náluk üdülési csomagot vásárolóknak szól. Idén október 4-től november 8-ig fognak járni a gépek, jövőre a turistaidényben pedig újra. Az adott időszakban minden szerdán lesz Várad-Hurghada járat, október 31-ig 9 órakor száll fel Egyiptomban, és 13:40-kor érkezik ide, illetve 14:40-kor indul Váradról és 17:15-kor landol ott. Október 31 után 9-12:40, illetve 13:40-17:15 a menetrend.

A Christian Tour képviselője, Doina Grigoras elmondta: a gépet az egyiptomi AlMasria légitársaságtól bérlik, amelyik eddig nem volt jelen Romániában, a gép egy Airbus A320-177Y, új jármű. „Emiatt késtünk is a váradi charter indításával. Két hónapja készítjük elő az egészet, és hamarabb is indíthattuk volna, de vártunk arra, hogy minél nagyobb gépet bérelhessünk, mert így kifizetődő. 85%-os kihasználtság esetén már nagyon jól leszünk” - mondta Grigoras.

Fejlesztések

A Christian Tour reptéri transzfert is kínál e járatához is. Ez Aradról ingyenes, Temesvárról, valamint oda egy út, egy személyre 7 euró, Kolozsvárról, illetve oda 7, Szatmár viszonylatában 9. Magyarországról (-ra) is biztosítanak transzfert, az ottani állomáshely Debrecen. A cég amúgy épp nagyszabású terjeszkedésben van Magyarországon. Grigoras közölte: megvettek ott egy utazásközvetítő láncot, „amelynek révén a vállalkozásunk az egyik legnagyobb utaztató lesz ott”. A vállalkozás amúgy a Várad-Antalaya járatot is üzemelteti már, és mint mondták, ez a legnyereségesebb járatuk. Ez is üzemel majd a jövő szezonban is. Szintén akkor pedig egy krétai chartert is beindítanak.

A tájékoztatón a váradi reptér állandó átépítéséről is szó volt. Traian Bodea, az objektumot kezelő Megyei Tanács alelnöke elmondta: a terminál bővítésére már megvan a kivitelező, a munka hamarosan indul. „Ha kész lesz, akkor további célállomásokra is indulhatnak innen járatok” - vélte. Gheorghe Pasc, a légi kikötő parancsnoka azt nyilatkozta, 6 millió 700 ezer lej bankkölcsönt vesznek fel a munkálatokra. „Ugyanis uniós előírás, hogy ha állami segítséget kap egy ilyen létesítmény – itt az államot a Megyei Tanács képviseli – , akkor a költségek 25%-át a haszonélvezőnek kell állnia, amik meg mi vagyunk. A hitelért a tanács vállal kezességet” – jegyezte meg.

A parancsnok kiemelte: „vannak egyes fura hírek, ezekre reagálva jelezném, hogy a menetrend szerinti járatok, amik már léteznek, és működnek, nem csak erre az évre szóltak, hanem nyilván utána is megmaradnak”.

Transzferszolgáltatás

„Senki nem jelentkezett azóta sem, nulla utas van, ezért még a netes regisztrációt is lezárták” - ezt mondta Gheorghe Pasc, a váradi reptér parancsnoka a Transfero szolgáltatásáról. Ennek szeptember 1-én kellene indulnia, de ha minden így marad, nem fog. Még május 24-én a reptéren külön tájékoztatón jelentették be, hogy új transzferszolgáltatás indul, kifejezetten a nagyváradi reptérről induló, illetve ide érkező járatokhoz szabva. A megyéből, és más megyékből is behozzák, illetve hazaviszik az utasokat, továbbá Magyarország egy részéről is. A Transfero nevű vállalkozás szolgáltatása az akkori sajtótájékoztató utántól üzemelt – addig, amíg nemrégiben le nem állították a netes regisztrációt, mert senki nem regisztrált. Pasc most elmondta: „Felvettük velük a kapcsolatot, és azt kértük, indítsák újra a bejelentkezést, hátha feléled. Kolozsvár viszonylatában megy a dolog, hoznak ide utasokat, és visznek is, de Szatmár, Arad és Nagybánya viszonylatában nulla.” Online foglalás a transfero.ro-n lehetséges, a rendszer pedig megmutatja azt is, az adott településen hol van a megállóhely. Ugyanakkor az utazási irodáknál is kérhető a transzfer, az igazgató szerint. A szolgáltatás a 0745380000 telefonszámon is elérhető, a tulajdonos szerint minden nap, nonstop. A váradi reptérre, egy utazásra például a következő áraik vannak, a következő településekről: Arad – 12 euró, Félixfürdő – 3, Nagykároly – 10, Köröskisjenő – 9, Margitta -9, Székehlyhíd – 6, Szalonta – 5, Szatmár – 12, Berettyószéplak – 10, Mihályfalva – 8, Zilah – 12. Pasc hozzátette: „viszont e cégtől elvonatkoztatva elmondhatom, hogy a váradi járatokhoz Kolzsvár környékéről is rendszeresen vannak utasaink, mert az itteni egyes légitársaságok olcsóbb jegyeket kínálnak, mint az ottaniak, illetve Magyarországról is szoktak jönni a járatainkhoz”.

Szeghalmi Örs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!