ERDON Helyi hírek

2017.08.01. 12:39

Átadták az idei Bodola-díjat

Kedden délelőtt Pásztor Sándor megyei tanácselnök irodájában átadásra került az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Bodola Gyula-díj. A szalontai Hegedűs Patrik vehette át.

Kedden délelőtt Pásztor Sándor megyei tanácselnök irodájában átadásra került az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Bodola Gyula-díj. A szalontai Hegedűs Patrik vehette át.

A díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő, ügyvezető elnök.

Botházy Nándor sportért felelős ügyvezető alelnök arra hívta fel a figyelmet: a Bodola Gyula-díjat az RMDSZ Bihar megyei szervezete 7 évvel ezelőtt azzal a nem titkolt céllal alapította, hogy a labdarúgás területén is kapcsolatot teremtsen a dicső múlt, és a remélhetőleg fényes jövő között. Az elismerés létrehozásával és odaítélésével az RMDSZ a fiatal, tehetséges, és nem utolsósorban magyar nemzetiségű labdarúgókat igyekszik ösztönözni egyrészt a folytatásra, másfelől pedig a továbbfejlődésre. A díj elnevezése nem véletlen, hiszen arról a Nagyváradhoz, illetve Bihar megyéhez szorosan köthető labdarúgóról kapta a nevét, aki méltó képviselőjeként az erdélyi magyarságnak, a határváltoztatásoknak is betudhatóan helyt kellett és helyt tudott állni 13 alkalommal a magyar és 48-szor a román válogatottban is. Ugyanakkor nem mellesleg, 1943-ban Az év játékosának is megválasztották Magyarországon.

Az RMDSZ neves szakemberekből alkotott bizottságnak a tagjait kéri meg arra, hogy az alapítástól számított, minden futballszezon végén ítélje oda a díjat egy, arra az egész éves teljesítményével méltó módon rászolgáló fiatal, magyar nemzetiségű igazolt labdarúgónak. 2011-ben Biharra, 2012-ben Hegyközpályiba, 2013-ban Érmihályfalvára, 2014-ben Nagyszalontára, 2015-ben a Belényes-medencébe, 2016-ra Borsra került. Idén újra a hajdúváros szülötte a díjazott: a 2016-2017-es szezon kiértékelése után a Jenei Imréből, Muzsnay Zsoltból és Boros Péterből álló testület Hegedűs Patriknak, a Nagyszalontai Olimpia fiatal játékosának ítélte oda a díjat.

A foci a mindene

A laudációt Boros Péter, a Bihar Megyei Labdarúgó-szövetség titkára, szakújságíró olvasta fel. Elhangzott: Hegedűs Patrik 2001. március 16-án született Nagyszalontán, 6 éves korában kezdett el focizni. 2011 óta tagja a helyi Olimpia VSK csapatának. Az első két évben Szabó Loránd, míg 2013-tól kezdve Ţirban Ruben-Cristian irányítja munkásságát.

Edzője szerint játékára az érettség, a sebesség és a technika a legjellemzőbb tulajdonságok. Bár pályája elején csatár volt, jelenleg a felnőtt csapatban a középpályája közepén játszik, melynek ifjú kora ellenére stabilitást ad, majd minden támadásépítés tőle indul. Már eddigi karrierje során is többször felkeltette a korosztályos válogatott edzők figyelmét, több válogatón is részt vett (Brassó, Tatrang, Szalonta). Bár meghívást kapott a dévai nemzeti labdarúgó akadémiára, azt egyelőre személyes okokra hivatkozva nem fogadta el. Trénere szívből reméli, hogy a Bodola-díj elnyerése motiválni fogja, további munkára serkenti, melynek eredményeként magasabb osztályokba léphet, hisz tehetsége alapján erre hivatott.

- A foci számomra több mint egy sport, a kiutat jelentette, jelentheti. Szüleim jóvoltából focizhatok, akiknek ezért nagyon hálás vagyok. Noha a kezdet nehéz volt, mára már beleszerettem a sportba, és az életem része lett. A foci a mindenem- fogalmazott Hegedűs Patrik.

Lendület

- Bihar megye rengeteg kiváló labdarúgót adott Romániának és Magyarországnak egyaránt, és ez egyfajta kötelezettséget ró az RMDSZ megyei szervezetére abból a szempontból, hogy a labdarúgást, illetve az ifjú tehetségeket támogassa. Másfelől pedig, mint minden más területen, úgy a sportban is nagyon fontosnak érezzük azt, hogy támogassuk a jövendő generációk, a jövendő nemzedékek azon kiemelkedő tehetségeit, akik munkájukkal, energiájukkal, tapasztalatukkal bizonyítják azt, hogy maradandót alkotnak a tevékenységi területükön. Egyfajta lendületet adjunk nekik, jelezzük számukra, hogy mindaz, amit eddig tettek, nem csak sikeres volt, hanem a közösség méltányolja is ezt. Ezért született a Bodola Gyula-díj, és ezért kerül minden évben átadásra- nyilatkozta az erdon.ro-nak Cseke Attila.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!