ERDON Helyi hírek

2016.09.06. 13:34

Fatemplomok útja

A Bihar megyei Fatemplomok Útja elnevezéssel kerékpár-túrát szervez a Bihar-úticél Menedzsment Ügynökség, együttműködve a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel.

A Bihar megyei Fatemplomok Útja elnevezéssel kerékpár-túrát szervez a Bihar-úticél Menedzsment Ügynökség, együttműködve a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel.

A rendezvény célja az, hogy megismertessék a turistákkal a megye régi fatemplomait, s egyúttal népszerűsítsék a települések tradicionális eledeleit, de nem utolsósorban a kerékpározás bátorítását is szem előtt tartják.

A rendezvény szeptember 10-én zajlik, az útvonal a következő: telegdi állomás – a telkesdi Mihály és Gábriel Arkangyalok fatemplom meglátogatása – a vércsorogi fatemplom meglátogatása – a várfancsikai fatemplom meglátogatása – az izsópallagai Szent György fatemplom és a művelődési ház meglátogatása – Cécke – Mezőtelki – Pósalaka – telegdi állomás.

Az indulás reggel kilenc órakor, a telegdi állomás elől lesz, a gépkocsival érkező turistáknak biztonságos parkolóhely áll majd rendelkezésükre, az állomástól mintegy kétszáz méterre, egy magánudvarban, a helyet egy transzparenssel jelzik majd.

Az útvonal hossza negyven kilométer, s kilencven százaléka aszfaltozott, a szintkülönbség 36 méter, 8 és 10 fokos emelkedőkkel és lejtőkkel. Az aszfalt nélküli rész Várfancsika és Izsópallaga között található, itt kövezett úton kell majd haladni. Az útvonal könnyen megtehető, a tájék szép, út közben ivóvízzel ellátott pihenőhelyek is lesznek. A négy fatemplom a XVII. és XVIII. században épült, történetüket a parókus papok, illetve a helybéliek ismertetik majd. A látogatást követően a templomok udvarán hagyományos eledelekkel kínálják majd a turistákat, de friss gyümölcsök és természetes italok is lesznek. A rendezvény a telegdi, vércsorogi, céckei polgármesteri hivatalok, valamint a nagyváradi Unanimis és Filantropia egyesületek közreműködésével lesz megszervezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!