ERDON Helyi hírek

2016.04.22. 09:41

Emelt veszélyességi fokozatú járatok jöttek Váradra

Szokatlanul nagy biztonsági intézkedések és efölött még a sajtóhoz érkező külön kérések kísérték azt, hogy leszállt az első nagyobb gép - egy Boeing - a kibővített és felújított nagyváradi repülőtéren. A charterjárat Izraelből hozott 147 turistát, aztán fordult, és még ugyanennyit. És még azóta is fordul, egészen augusztus végéig jönnek újabbak.

Szokatlanul nagy biztonsági intézkedések és efölött még a sajtóhoz érkező külön kérések kísérték azt, hogy leszállt az első nagyobb gép - egy Boeing - a kibővített és felújított nagyváradi repülőtéren. A charterjárat Izraelből hozott 147 turistát, aztán fordult, és még ugyanennyit. És még azóta is fordul, egészen augusztus végéig jönnek újabbak.

Talán egy kicsit túlságosan is ünnepélyesre vették a figurát a nagyváradi hivatalosságok, annak kapcsán, hogy leszállt az első nagy repülőgép a kibővített kifutópályájú váradi reptérre – hiszen ennek épphogy természetesnek kellene lennie. Az első gép Izraelből hozott turistákat, akik Váradot és a Félixfürdőt látogatják meg, 10 napig maradnak. Utánuk folyamatosan jönnek újabb ilyen turnusok onnan, nyár végéig. Az első ilyen gép egy Boeing volt, ez eddig a legnagyobb, amely leszállt az itteni légi kikötőben – talán ezért is van, hogy az érkezésén nemcsak az újságírók jelentek meg nagy számban, hanem a repteret felügyelő Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa is, valamint Koppelman Felix, az itteni zsidó hitközség részéről, továbbá maga a reptér parancsnoka, Gheorghe Pasc is – és közös sajtótájékoztatót is tartottak, a gép érkezése előtti percekre időzítve. Utána pedig klezmer zene szólt a teremben – ahova egyébként az izraeli utasok be sem mentek. Mindannyian a reptér egy konferenciatermének ablakából néztük aztán végig a repülő landolását, ugyanis az utasoknak szigorú kérései voltak...

Kommandósok gyűrűjében

Az első járat érkezése Tel Avivból Váradra nem ment teljesen simán – ugyanis egy órát eleve késett. Gheorghe Pasc, a váradi reptér parancsnoka később azt állította, a már Tel Avivban is szigorú biztonsági ellenőrzések miatt. Úgyhogy volt egy plusz órán, aminek során megfigyelhettük a szokatlan készülődést a váradi fogadók részéről.

A repülőtéren gépfegyveres kommandósok jelentek meg, akik addig maradtak, amíg az érkező izraeli vendégek járművei később elhagyták a reptér területét. A legnagyobb román titkosszolgálat, a SRI különítményt küldött, amely még jóval a gép érkezése előtt átvizsgálta a környező épületeket, és még azokat a buszokat is, amelyek a légi jármű utasait vitték aztán tovább Félixfürdőre. A SRI-sek főleg esetleges terrorcselekmények előkészületeit keresték. Mindez egyébként szokatlan, de izraeli járatok esetén nem az. A terrorveszélynek ugyanis ezek a gépek még inkább ki vannak téve.

Gheorghe Pasc kérdésünkre meg is erősítette: a romániai Air Bucharest gépe hozta a turistákat, „és már előre jelezte a cég, hogy emelt kockázati faktorú járatról van szó, ezért kiemelt biztonsági intézkedéseket foganatosítottunk”.

Ez az első gép 147 utast hozott, majd még aznap éjjel visszament Tel Avivba, és ismét Váradon volt, újabb 147-tel, 3 óra 45-kor. A következő időszakban még több turnus érkezik 10 napos üdülésekre. Nyár elejétől a Air Bucharest helyett majd a Blue Air gépei hozzák az újabb turistákat Izraelből, mindegyik ilyen emelt kockázati faktorú járat lesz. A csoportok augusztus 31-ig érkeznek. Úgy tudjuk, családokról van szó, és ottani szakszervezetek jutalomként adták ezeket az üdüléseket a tagjaiknak.

Az első két géppen egyébként ortodox zsidók is érkeztek. Az ő kifejezett kérésük volt, hogy senki ne próbálja szóra bírni őket, és ne is fotózzák, filmezzék őket. Ezt a hivatalosságok is előre kérték a sajtósoktól.

Menetrend szerint is?

Az első csoport fogadására megérkezett a Váradról elszármazott Alina Giurgiu is, aki jelenleg a Romániai Idegenforgalmi Hivatal megbízottja Tel Avivban. Mint elmondta, a Félixfürdő mellett Váraddal is megismertetik a vendégeket, „még villamosoztatni is fogjuk őket, a séták mellett”. A Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa különben jelezte: Alina Giurgiu hamarosan Románia különmegbízottja is lesz Tel Avivban, „és mint ilyen, segíteni fog abban, hogy lehetőleg menetrend szerinti járatok is legyenek nemsokára Várad és Tel Aviv között”.

Ugyanis a mostani, augusztus 31-ig közlekedő járatok nem menetrend szerintiek, hanem csak chatrerek, azaz különjáratok.

Újabb fejlesztés

Mindeközben egyébként a nemrégiben felújított nagyváradi reptéren menetrend szerinti járat lényegében továbbra sincs. Leszámítva a Bukarestbe járó Tarom-gépet. Ebben régóta ígérnek változásokat, és mint megírtuk, legutóbb már egy külföldi magáncéget bíztak meg, hogy szerezzen olyan járat-üzemeltetőket, amelyek innen különféle külföldi városokba indítanának menetrend szerint gépeket. Kérdésünkre, hogy mikor lesz ebben már valami, Cornel Popa azt mondta: április 26-án fogják bejelenteni az első konkrét járatokkal kapcsolatos tudnivalókat. Különben alig fejeződött be a reptér korszerűsítése, máris űjabb hatalmas befektetést terveznek ott: mint már írtunk róla, a létező mellé egy újabb utasforgalmi terminált is építeni fognak...

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!