ERDON Helyi hírek

2015.11.19. 14:17

Konferencia a nőgyógyászat gordiuszi csomójáról

Szombaton egész napos konferencia zajlik a nagyváradi Double Tree by Hilton szállóban a szülészet-nőgyógyászat gordiuszi csomójáról, a császármetszésről.

Szombaton egész napos konferencia zajlik a nagyváradi Double Tree by Hilton szállóban a szülészet-nőgyógyászat gordiuszi csomójáról, a császármetszésről.

A neves nagyváradi szülész-nőgyógyász dr. Petru Chitulea által szervezett, kilenc órától kezdődő egész napos konferencián romániai, magyarországi és szerbiai szaktekintélyek tartanak majd előadást a császármetszésről, mint orvosi beavatkozásról, és mint társadalmi jelenségről. Petru Chitulea az eseményről elöljáróban szólva elmondta, hogy egy rendkívül aktuális témáról van szó, hiszen a császármetszések száma az elmúlt 20-25 évben az egész világon megnőtt; a váradi konferencia ennek okait kívánja megvizsgálni a lehető legtöbb szemszögből. Mint mondta, számos faktor hozzájárul ahhoz, hogy növekszik a császármetszések száma, ezek közül is az egyik legfontosabb tényező a szüléstől és a szülési fájdalomtól való félelem. Kifejtette, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben fellép az, amit ő pszichokulturális fájdalomnak nevez. „A Teremtés könyvében az áll, hogy amikor Ádámot és Évát kiűzik a paradicsomból, az egyik büntetés az, hogy Éva fájdalommal szülje meg gyermekeit, és az egyház álláspontja is az, hogy a szexualitásért a szülési fájdalmak jelentik a megtorlást. Ráadásul amikor a nő belekerül egy olyan kórházba, ahol minden fehér, az orvosok érthetetlen szakzsargonban beszélnek, és a gyógyászati eszközök is kínzóeszközöknek tűnnek a vajúdó nő számára, mindez a kínzókamra pszichológiai sokkját váltja ki belőle. A felsorolt tényezők által generált félelem összehúzódást, kontrakciót von maga után, ami gátolja a szülést, ez a kontrakció igazi fájdalmat okoz, és bezáródik az ördögi kör, amit sok orvos úgy old meg, mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót. A szülészet gordiuszi csomója a császármetszés” fogalmazott a szakember.

Nem fájdalmas

Petru Chitulea azonban leszögezte: „Egy normális, komplikációk nélküli szülés fájdalommentes kéne legyen, és nagyon sok kultúrában, a Távol-Keleten, Afrikában ez így is van”, majd így folytatta: „A fájdalmat az agyunkkal érzékeljük. A méhösszhúzódás ugyanolyan izomtevékenység, mint amikor megyünk, sportolunk. Tehát a méhösszehúzódást lehet úgy is érzékelni, mint egy izom működését, és úgy is mint fájdalmat. Ezt az agy dönti el, és ha az agy arra van programozva, hogy a méhösszehúzódásokat fájdalomnak érzékelje, akkor úgy is fogja érzékelni. De van megoldás arra, hogy a nő a szülést természetes, fájdalommentes folyamatnak érzékelje: ehhez családbarát miliő, empatikus, a vajúdó asszonyhoz szeretettel közelítő orvosi gárda kell, illetve az, hogy a nő akarjon szülni, és ne féljen attól, ami történik”. Petru Chitulea hozzátette, hogy konferencia célja, elősegíteni azt, hogy növekedjen a természetes szülések száma, annál is inkább, mert a császármetszés nem egy egyszerű műtét, aminek ráadásul rövid- és hosszútávú szövődményei is kialakulhatnak.

Előadók

A konferencia szervezője a szombaton Nagyváradon előadást tartó mintegy tucatnyi szakember közül kiemelte a Budapestről érkező dr. Tiba Jánost, aki a császármetszés pszichoszomatikus tényezőiről tart majd előadást, a szintén magyarországi dr. Bártfai Györgyöt, és a Szerbiából érkező Tihomir Vejovicot, aki a világon jelenleg alkalmazott legmodernebb császármetszési technika feltalálója, amit egyébként Chitulea profeszor csapata is alkalmaz 2009 óta. A szombati eseményre szakorvosokat, családorvosokat, egészségügyi dolgozókat, kismamákat várnak, de minden érdeklődőt szívesen látnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!