ERDON Helyi hírek

2015.08.19. 12:34

Idén is lesz Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok

Szeptember első hétvégéjén, 4-6. között a Bihar Megyei RMDSZ együttműködve a történelmi magyar egyházakkal és civil szervezetekkel ismét megrendezi a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat.

Szeptember első hétvégéjén, 4-6. között a Bihar Megyei RMDSZ együttműködve a történelmi magyar egyházakkal és civil szervezetekkel ismét megrendezi a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat.

A részleteket szerda délelőtt a Sas-palotabeli székházban tartott sajtótájékoztatóján ismertette Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke. Arra hívta fel a figyelmet: III. alkalommal rendezik meg a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat, együttműködve a történelmi magyar egyházakkal, a helyi RMDSZ-körzetekkel (a köröstárkányi, a várasfenesi, a belényesi, a kisnyégerfalvi, a magyarremetei és a belényesújlaki), és civil szervezetekkel (Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület, Köröstárkányi Úrbéres Egyesület, Pro Várasfenes Egyesület). Támogatók: a Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, az RMDSZ-es vezetésű önkormányzatok és vállalkozók. Az előző évekhez hasonlóan idén is kinyomtatják 3 ezer példányban a Magyar Napló című újságot, melyet egy héttel korábban a térség templomaiban osztanak szét, illetve a házakhoz is juttatnak belőle. A kiadványban lelkipásztorok, RMDSZ-elnökök és a szervezet megyei vezetőinek köszöntő gondolatai olvashatóak, valamint a programok is megtalálhatóak benne.

Az első nap, vagyis szeptember 4., péntek a hagyományápolásról, értékeink, kultúránk bemutatásáról szól. A helyszín Várasfenes, ahol délután 4 órától néptáncegyüttesek, -csoportok (a paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyaremetei Kéknefelejcs, az érkörtvélyesi néptáncsoport, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang és a mezőtelegdi Pacsirták) és kórusok (az érkeserűi Népdalkör és a szentjobbi Népdalkórus) vonulnak fel a település magyarok lakta utcáin. A hivatalos megnyitót 17 órakor tartják a kultúrotthon udvarán, eső esetén az épületben. Ezután folyamatosan fellépnek a felsoroltak, mellyel párhuzamosan 19 órától bemutatják Cs. Fenesi János Alkalmas strófáit. Ő egy helybéli, akinek eddig nem adódott lehetősége arra, hogy költeményeit megjelentesse.

Zsiskú János-díj

Szeptember 5-én, szombaton Köröstárkányban zajlanak az események. 10 órakor istentisztelet kezdődik a református templomban, és a konfirmandusok találkozóját is megszervezik. Közben a focipályán a Tulipán-kupa labdarúgó torna selejtezői mérkőzéseire kerül sor, illetve az RMDSZ-körzetet gulyásfőzésben vetélkednek. 11.30 órakor a templom előtti téren felavatják Bartók Béla szobrát, Deák Árpád képzőművész alkotását. Ezután ismét a focipályán folytatódnak az események. 12.30 órakor tartják a hivatalos megnyitót, majd 13 órától késő estig benépesül a színpad. Fellépnek: a helyi Serkentő kórus és a Nótás kedvű Lányok, Molnár István és Balázs Gyula hegyközcsatári citerások, a szalacsi mazsorett csoport, a debreceni Hajdú Néptánccsoport, a tárkányi Royal lakodalmas zenekar, Mohácsi Brigitta, a nagyszalontai Wrongway rockbanda és a Beatrice Nagy Feróval.

Szeptember 6-án, vasárnap 16 órától ünnepi istentisztelet kezdődik a belényesi református templomban, melyet követően a régió egyházközségeinek kórusai szerepelnek. Este 7 órától szokás szerint a művelődési házban átadják a Zsiskú János-szórványdíjat, majd a Hajdú Néptánccsoport gálaműsorával zárul a III. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!