ERDON Helyi hírek

2013.09.26. 17:12

Pénteken állásbörze pályakezdőknek

Nagyvárad- Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) váradi székhelyén, aminek témája a mai állásbörze és a munkanélküliségi ráta volt.

Nagyvárad- Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) váradi székhelyén, aminek témája a mai állásbörze és a munkanélküliségi ráta volt.

Adrian Morar, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség ügyvezető aligazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ma 9-13 óra között a Szakszervezetek Művelődési Házában állásbörzét szerveznek pályakezdő fiatalok számára. 130 munkáltatónak küldtek meghívót, akik közül csütörtökig 36 jelzett vissza, és összesen 465 munkahelyet fognak kínálni, melyek közül 85 felsőfokú végzettségűekre vonatkozik. A legtöbb munkahelyet, 58-at (8 felsőfokút) a fém- és építkezésiparban kínálnak, ezt követik az elektromos alkatrészgyártó (57) és a műszaki építészmérnöki (53) állások. A szakmák közül a legkeresettebb a ruhakészítő, a marós, a biztosítási tanácsadó és az alkatrész összeszerelő. A felsőfokú végzettségűek közül leginkább a mérnökök (tervező, gépész, minőségellenőr, elektro-, híd- és útépítő, illetve termelési) találhatnak maguknak állást. Az aligazgató arra hívta fel a munkaadók figyelmét: amennyiben 18 hónapra alkalmaznak friss diplomásokat, 12 hónapon keresztül állami támogatásban részesülnek, melynek értéke szakiskolát végezettek esetében 500 lej, középfokú és posztliceális végzettségűek esetében 600 lej, felsőfokú végzettségűek esetében pedig 750 lej.

Munkanélküliségi ráta

Megtudtuk azt is, hogy augusztus 31-én Bihar megyében 3,81 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, és enyhén csökkenő tendenciát mutat. 10.451 regisztrált munkanélküli keresett magának állást, akik közül 4718 nő. 4629 állásnélküli kap munkanélküli segélyt és 5822 nem. 2180 pályakezdő regisztrált álláskeresőként, és közülük 1486 kap segélyt, hat hónapon keresztül 250 lejt. Július és augusztus hónapokban 87 friss diplomás szerzett magának munkahelyet az intézmény közvetítésével, szeptemberben pedig 93. Három vállalat jelezte a hivatalnak, hogy kollektív elbocsátásokra készül: a Hőerőmű augusztus-szeptember hónap folyamán 133, a Bechtel szeptember-októberben 16, a konfekcióiparban érintett New West Impex Kft. pedig 32 munkatársától válik meg szeptemberben.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!