ERDON Helyi hírek

2013.09.25. 16:46

Humorral is „töltött” káposztafesztivál Borson

A VII. Borsi Káposztafesztivált rendezték meg a hét végén Borson, mely mint minden évben, az idén is nagy közönségsikert aratott. A késő délutáni órákban több mint ezer ember volt jelen a rendezvény színhelyén, akik kitűnő hangulatban követték a káposztafesztivál eseményeit.

A VII. Borsi Káposztafesztivált rendezték meg a hét végén Borson, mely mint minden évben, az idén is nagy közönségsikert aratott. A késő délutáni órákban több mint ezer ember volt jelen a rendezvény színhelyén, akik kitűnő hangulatban követték a káposztafesztivál eseményeit.

Szinte hihetetlennek tűnik, hogy a Borsi Káposztafesztivált már hetedik alkalommal rendezték meg Borson. Mintha tegnap lett volna, hogy a helyi fiatalok, közülük is a két főszervező, Ambrus Zsuzsa és Bajgyik Baranyi Emma ötlete alapján megrendezték az első káposztafesztivált. Az elmúlt évek sikerei vasárnap csak tovább folytatódtak, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a helyi állami és civil szervezetek, művészeti csoportok tíz csapattal álltak ki a főzőversenyen, melynek keretében kimondottan csak káposzta alapanyagból való ételt lehetett készíteni. A sportpálya ama része, ahol a rendezvény zajlott, olyan volt, mint egy hangyaboly, nehéz volt közlekedni a népes közönség között. A főzőverseny csapatai már a déli órákban elfoglalták helyüket, akárhol volt az ember a rendezvény színhelyén, mindenfelől kellemes ízek csiklandozták az orrát.

Közben az ötletesen kialakított szabadtéri színpad előtti nézőtéren – padok helyett eredeti ötlet alapján szalmabálák – foglaltak helyet mindazok, akiket érdekelt a bemutatásra kerülő kulturális műsor. Volt is mit látni, hiszen az elején a helyi kisiskolások adták elő változatos programjukat. A borsi iskola harmadikos tanulói citeratudásukkal jeleskedtek, majd a másodikosok és a negyedikesek furulyán adtak elő népdalokat. Megtudtam, hogy a borsi kisdiákokat a nagyváradi Laczkó Nándor készítette fel, aki egyébként a gyerekek előadását is irányította – már négy éve jár ki és tanítja a gyerekeket, hangzott el.

Az egyik főszervező

A Borsi Káposztafesztivál egyik főszerevezőjét, Ambrus Zsuzsát kértem meg, hogy beszéljen a hétvégi rendezvényükről, aki arról tájékoztatott:

– Legalább három hónappal a rendezvény lebonyolítása előtt már elkezdjük a szervezkedést, kitaláljuk, eldöntjük, hogy kik lesznek a meghívott vendégek, fellépők, mik lesznek a főzőverseny feltételei, miket kell teljesíteniük a csapatoknak. Próbáljuk ezt a főzőversenyt egy kicsit egyedibbé tenni, nem olyan ez, mint általában az ilyen jellegű falunapokon szokás, arra is vigyázunk, hogy egy kicsit a közönség is szórakozzon, ezért kell humorosan bemutatkozni, uniformisba öltözni. Ezért kell egyedien dekorálniuk standjukat a főzőverseny résztvevőinek.

Azt is mi találtuk ki, hogy a bemutatkozáskor öt különleges szót kell használni, amit a szervezők adtak meg azért, hogy egy kicsit ilyen téren megnehezítsük a bemutatkozást, de természetesen úgy, hogy ez csak emelje az elkészített szöveg színvonalát. Olyan szavakat adunk meg, amik viccesebbé teszik a bemutatkozást. Ezek a szavak az idén: Facebook, szilvásgombóc, vészfék, szoprán és vakbélgyulladás voltak.

Évről évre azt tapasztaljuk, hogy mindenki lelkesen készül, nagyobb odaadással várják a rendezvényt. Mi tényleg mindent megteszünk, és a csapatok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az étel is finom legyen, a dekoráció is jól nézzen ki, a bemutatkozóvers is frappáns legyen, és elnyerje a zsűritagok és a közönség elismerését. Mindenki kitalál valami ötletes dolgot, annak szellemében öltözködnek, kitalálnak egyedi dekorációt, és az ételféleségek is kell nyújtsanak valami újat.

Mindent, amit Ambrus Zsuzsa mondott, egyenesben is láthattuk a későbbiekben. Minden csapat, amikor bemutatkozott, ötletesen beépítette mondókájába a „bűvös öt szót”, népes közönség jelenlétében. Hosszú volna, ha minden csapat mondókáját felsorolnánk, de a Tamási Áron iskola pedagógusainak bemutatkozása kiemelkedő teljesítmény volt: „Hetedhétország 7 törpéje megérkezett a VII. Káposztafesztivál tiszteletére”, állt a felirat a standjukon. A bemutatkozás teljes szövege is a 7 törpe ismert tevékenységét jellemezte. Nagyszerűre sikerült a bemutatkozás. A zsűri természetesen minden stand előtt megállt, minden csapatot meghallgatott, és természetesen pontozva alakult ki a későbbiekben kihirdetett főzőverseny végeredménye.

Több kategóriában

A zsűri végül is több kategóriában is díjazott, a rendezvény moderátora egyenként hívta a szabadtéri színpadra annak a hat csapatnak a képviselőit, akiket a zsűri döntése alapján díjaztak. A legszebb dekoráció díjat a Borsi Nőszövetség kapta, a leghumorosabb bemutatkozást a Tamási Áron iskola csapata nyerte, a leghumorosabb uniformis címet a Polgármesteri Hivatal csapat vitte el, a legízletesebb ízű káposzta elismerést a Kisszántói Nőszövetség mondhatja magának, a legeredetibb étel címet a Galagonya Gyermeknéptánccsoport csapata nyerte, míg a legízletesebb étel címet a Borsi Presbitérium csapata mondhatja magáénak. A színpadi események nem értek ezzel véget, kiosztották az óriás káposztáért járó díjat is. Közben a Galagonyások a közönség sorai között ropták a táncot, majd egy szabadtéri táncházra is sor került. A színpad előtt Gólyalábas bohócok szórakoztatták a közönséget, majd a budapesti humorista Zsók Levente műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.

Mindenki várta már Várkonyi András zenés műsorát, mely igazi sikert is jelentett, a Barátok közt filmsorozat egyik főszereplője igazi ízelítőt adott, ezúttal énektudásából.

A polgármester

A rendezvényen jelen lévő Bátori Gézát, Bors község polgármesterét arra kértük, mondjon véleményt a káposztafesztiválról: „Községünk területén több közösséget magában foglaló rendezvény működik, tavasszal szoktunk szervezni gulyásfőzőversenyt, a nyár közepén vannak a községi napok, és így ősz felé mint szabadtéri rendezvény a káposztafesztivál. Ez most már a hetedik, örülök neki. Mi támogatunk minden olyan rendezvényt, amely a közösséget összehozza, amely a közösséget fejleszti, az emberi kapcsolatokat javítja. Örülök, hogy vannak ilyen vállalkozó fiatalok, mint a mostani rendezvény két szervezője, támogatjuk anyagilag is az eseményt, az infrastruktúrát is biztosítjuk, mindennel, ami ennek a közösségnek a hasznát szolgálja. De az elismerés a fiataloké, hiszen ők szervezik, és mi csak a hátuk mögé állunk, támogatjuk őket, és örülünk annak, hogy ilyen eseménynek is részesei lehetünk. Személyesen minden részt vevő csapatnak gratulálok, hiszen mindegyik eredeti ötlettel jelentkezett, nagyon szép volt a bemutatkozás, le a kalappal minden csapat előtt.

Várkonyi Andrást is megszólaltattuk, aki először járt Borson, de ezen a vidéken már megfordult: „Nagyváradon már voltam néhányszor dolgozni a szinkronstúdióban, úgyhogy futólag ismerem a környéket, de amikor Belső-Erdélybe mentünk, akkor itt léptük át a határt, tehát teljesen nem ismeretlen számomra ez a vidék. Jelenleg a tevékenységem egyik fontos állomása a Barátok közt szerepem, és játszom egy fővárosi búvárszínházban, szinkronizálok, vannak egyéni fellépéseim, mint amiért most is itt vagyok, különböző énekszámokat adok elő, ami nagyjából kitölti az életemet”, mondta a szimpatikus színművész.

Dérer Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!