ERDON Helyi hírek

2013.07.14. 15:45

Fajmentés arab pénzből

Az Egyesült Arab Emirátusok trónörökösének alapítványa finanszírozza a püspökfürdői termáltó két endemikus fajának megmentését célzó programot.

Az Egyesült Arab Emirátusok trónörökösének alapítványa finanszírozza a püspökfürdői termáltó két endemikus fajának megmentését célzó programot.

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum kezeli a püspökfürdői termáltavat, melynek endemikus fajai – a hévízi lótusz, a Racoviţa-kele halfaj és a bordáscsiga – végveszélybe kerültek, miután a tó az elmúlt télen kiszáradt. Szerencsére mostanra visszanyerte megszokott vízszintjét, de a világon csak ebben a tavacskában élő említett fajok továbbra sincsenek biztonságban. Ezért a múzeum pályázatot nyújtott be a The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (MBZSCF) alapítványhoz, melyet az Egyesült Arab Emirátusok trónörökös hercege alapított veszélyeztetett fajok megmentése céljából. A múzeum kapott is 13 ezer dollárt az alapítványtól a Racoviţa-kele és a bordáscsiga fogságban történő szaporítására. A váradi múzeum a Galaci Akvárium és a gödöllői Szent István Egyetem agrártudomány szakának szakembereivel fog együttműködni. A két társintézmény munkatársai az intézmények saját laboratóriumaiban kísérlik meg szaporítani a Racoviţa-kele és a bordáscsiga termáltóból vett példányait, és félévente jelentéseket küldenek a Körösvidéki Múzeumnak az elért eredményekről.

Más élőhelyen is

Adrian Gagiu, a múzeum munkatársa elmondta, hogy a két faj fogságban való szaporítására azért van szükség, hogy legyen elég egyed ezekből a fajokból, ha netán a termálvíztó mégis végleg kiszáradna. A fogságban lévő egyedeket más élőhelyen is el lehet terjeszteni, illetve fogságban is lehet tartani, hogy ne haljanak ki végleg, tette hozzá.

Pap István

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!