ERDON Helyi hírek

2012.12.17. 11:05

Csajkovszkij diótörője

Az évből hátra van néhány nap, mely elég arra, hogy méltóan megünnepeljék a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, melyet minden év december 25-én tartanak világszerte. Ilyenkor a nem csak a gazdasági élet, hanem a szórakoztató ipar is igyekszik a lehető legjobban jelen lenni az ünnephez méltó műsorral.

Az évből hátra van néhány nap, mely elég arra, hogy méltóan megünnepeljék a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, melyet minden év december 25-én tartanak világszerte. Ilyenkor a nem csak a gazdasági élet, hanem a szórakoztató ipar is igyekszik a lehető legjobban jelen lenni az ünnephez méltó műsorral.

 

Kolozsváron, ahol két operaház, valamint két színház is működik két nyelven, természetes a változatos kulturális kínálat.

A Román Nemzeti Opera nagy kínálata Vasile Solomon által új koreográfiával színpadra állított Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című halhatatlan balettje. A Kolozsvári Nemzeti Opera 1982-ben mutatott be először. A mostani felújítás erőssége, Vasile Solomon szerint az új koreográfia, mely tartózkodik az új, extra megoldásoktól, kihangsúlyozza a zeneszerző eredeti szándékait. A felújítás külön érdekessége Andreea Jura Mária szerepében és Dan Haja a Diótörő alakítója. Mindkettő első alkalommal táncolja szerepét, lehetőséget kapva a bizonyításra.

Amint Andreea Jura, kérdésünkre bevallotta, a szerep pont fiatalsága és játékosságának következtében, alkatához közel áll. Számára ilyen szempontból nem okoz nehézséget. Dan Haja szerint a mester bizalma olyan biztatás, melynek a hozama a színpadon kell, megvalósuljon.

Pjotr Iljics Csajkovszkij ( Votkinszk,1840 – Szentpétervár,1893) orosz romantikus zeneszerző. Hírnevét szimfóniáinak, versenyműveinek, egész estét betöltő balettjeinek köszönhette (A hattyúk tava, Csipkerózsika, A diótörő).

A diótörő Csajkovszkij utolsó balettje. A történet alapját E. T. A. Hoffmann „ A diótörő és az egérkirály” című meséje képezte. A mű első koreográfiája Marius Petipa nevéhez fűződik. Ősbemutatója 1892-ben Szentpéterváron, a Marinszkij színházban volt. A mű érdekessége abban is kifejeződik, hogy a köznapi élet szereplőit is szerepelteti.

Hoffmann A diótörő meséjét 1816-ban írta barátja két gyermekének. Három szinten zajlik a cselekmény: a mindennapi élet, a fantázia szintjén, másrészt a kislány álmának világában, ahol a mese elemek összekapcsolódnak a köznapi élményekkel.

A diótörőt a klasszikus mese törvényei szerint alkotta meg, amelyben összeütközik a jó a rosszal, és a jó győzelmével végződik az összecsapás.

A kolozsvári Nemzeti Opera két felvonásos A diótörő című előadásának karmestere Horváth József, koreográfus és művészi rendező Vasile Solomon, díszlettervező Valentin Codoiu, a kórus vezetője Corneliu Felecan, műszaki rendező Dan Lupea. Drosselmeyer tanácsos Marius Toda, Silberhaus elnök Romulus Petruş, felesége Monica Pintea Martin, egérkirály Popa Marc Octavian.

Az előadást ebben az évben kétszer fogják játszani.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!