ERDON Helyi hírek

2012.11.24. 20:39

A hegyköziekkel találkoztak a Néppárt jelöltjei

A többségében magyarok által lakott Bihari Hegyköz természetes egységét bontja meg a környező települések Nagyváradi Metropolisz Övezethez való csatlakozása – vélekedtek a Néppárt jelöltjei a Hegyközpályiban megtartott közösségi találkozón.

A többségében magyarok által lakott Bihari Hegyköz természetes egységét bontja meg a környező települések Nagyváradi Metropolisz Övezethez való csatlakozása – vélekedtek a Néppárt jelöltjei a Hegyközpályiban megtartott közösségi találkozón.

 

Csomortányi István képviselőjelölt rámutatott arra, hogy a fejlesztési régióhoz való csatlakozás folytán Nagyváradról akarják biztosítani a közszolgáltatásokat a településen, holott lehetőség van ezek helyi kiépítésére is. Miért igyanak váradi klórozott, ráadásul sokkal drágább ivóvizet a hegyköziek, miközben csatlakozhatnának a száldobágyi vízhálózathoz is? Miért kell a szennyvizet Nagyváradra szivattyúzni, amikor gravitációs csatornák kiépítésével a völgybe lehetne vezetni? Miért nem lehet egy kistérségi szemétkezelőt létrehozni ahelyett, hogy Váradra szállítsák a szemetet pluszköltségekkel terhelve a község lakóit? Többek között ezek a kérdések merültek fel a találkozón. A Néppárt szervezési igazgatója ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az újabb lakótömbök építésével, illetve az azt felvásárló betelepülők miatt a községben megváltozhatnak az etnikai arányok. Ez idővel oda vezethet, hogy nem lesz magyar polgármestere a községnek – mondta a néppárti képviselőjelölt.

Szilágyi Zsolt szenátorjelölt országos példákkal szemléltette, hogy miért van szükség politikai szemléletváltásra Romániában. Mint mondotta, sehol a világon nem építik olyan drágán az autópályát, mint itt – tudniillik egy kilométer sztráda 23 millió euróba kerül ebben az országban. De nem kell messze menni a korrupciós ügyekért, elég, ha a nagyváradi Ady-központra és a hiányzó 1,1 millió euróra gondolunk, hangsúlyozta Szilágyi. Véleménye szerint ez az ügy jól példázza, hogy erdélyi magyar érdekképviseletünk miként bánik az adófizetők pénzével. Le kell váltani azokat, akik az érdekképviseletben csak a meggazdagodás lehetőségét látják. A Néppárt programját ismertetve Szilágyi Zsolt a föderalizáció szükségességét hangsúlyozta, amelynek ügyében azzal tudunk áttörő sikert elérni, ha az erdélyi románok is csatlakoznak a célkitűzésekhez. Végezetül elmondta: ha két magyar párt jut be Románia parlamentjébe, az nem gyengíti, hanem erősíti a magyar érdekképviseletet; egymás kölcsönös segítésére és ellenőrzésére egyaránt lehetőséget teremt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!