ERDON Helyi hírek

2012.10.17. 13:24

Szűrés: ingyenes, de mégsem kell (?)

Rengeteg ingyenes teszt áll még rendelkezésre a méhnyakrák kiszűrésére – mégis kevesen veszik igénybe. A lehetőség népszerűsítéséről volt egyeztetés szerdán.

Rengeteg ingyenes teszt áll még rendelkezésre a méhnyakrák kiszűrésére – mégis kevesen veszik igénybe. A lehetőség népszerűsítéséről volt egyeztetés szerdán.

 

Szenvedést előzhetnek meg a hölgyek egy egyszerű vizsgálat révén – sokan mégsem akarják alávetni magukat a szűrésnek. Egy részük téveszmék miatt ódzkodik, másik részüknek vélhetően egyszerűen nincs információja a vonatkozó programról – pedig azt eddig is támogatta a média. Az idén augusztusban indult ingyenes méhnyakrákszűrés népszerűsítésével kapcsolatban hívta egyeztetésre a sajtóorgánumok képviselőit a Bihar megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) szerda délelőttre.

Sokszor szólunk

Csak a fontosabb lapok, valamint rádió- és tévéadók reprezentánsai jöttek el a találkozóra, ahol dr. Zoia Bitea, a DSP aligazgatója ismertette a főbb sarokszámokat. Számukra is meglepő, hogy mindeddig csak mintegy ezer nő jelentkezett a térítésmentes szűrésre – holott körülbelül 20 ezer ingyenes teszt áll rendelkezésre térségünkben. A szakminisztérium augusztusban indított programja a 25–64 év közötti nőknek szól. A DSP vezetői felhívták a figyelmet: a részvételhez egyszerűen egyeztetni kell a háziorvossal, s ennek nyomán máris igénybe vehető az ingyenes rákszűrés.

A szakhatóság ez év végéig szeretne igazából belehúzni ebbe a kampányba, céljuk, hogy november és december hónapok során jelentősen emelkedjen a vizsgálatra jelentkező hölgyek száma. Ezért abban állapodtak meg a számottevőbb réteghez eljutó sajtóorgánumokkal – köztük szerkesztőségünkkel –, hogy nem csak folytatódik, de intenzívebbé válik a program népszerűsítése. A DSP televíziós és rádiós reklámokat fog készíteni, és sugárzás céljából továbbítani az audiovizuális sajtónak, az írottban pedig gyakoribbak lesznek a részvételre vonatkozó felhívásaik. Épp ez az első ilyen.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!