ERDON Helyi hírek

2012.05.11. 08:56

Érmihályfalviak látogatása Balmazújvárosban

Bihar - Hajdú Bihar megye - Az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ néhány gondozottja és a személyzet pár tagja Balmazújvárosba kirándult nemrégiben, intézmények közötti együttműködés keretében.

Bihar - Hajdú Bihar megye - Az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ néhány gondozottja és a személyzet pár tagja Balmazújvárosba kirándult nemrégiben, intézmények közötti együttműködés keretében.

 

Az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ és a Balmazújvárosi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ még az elmúlt évben kötött együttműködési szerződést. Már akkor leszögezték az intézmények vezetői, hogy ez a kapcsoltan nem fog kimerülni csupán protokolláris találkozókban, hanem gyakorlatias lesz. Terveik között szerepelt, hogy az intézményekben ápoltak és gondozottak, illetve az ott dolgozók között is kapcsolatot építenek ki, tapasztalatcsere és kikapcsolódás céljával. Ennek a tervnek a keretében nemrégiben érmihályfalvi delegáció járt Balmazújvárosban, melynek tagja volt a személyzet tagjai közül Karsai Attila igazgató, továbbá Almási Etelka, Gyergyai Erika, Berei Ildikó, és Ötvös Erika, a gondozottak közül pedig azok a személyek, kiknek egészségi állapota lehetővé tette az utazást: Szilágyi Piroska, Boros Irma, Szodorai Gizella, Balogh Ibolya, Bui Ferenc, és Kortya Sándor. Utóbbi nevezettek közül volt, aki először lépte át a határt, így nem csoda, hogy izgatottan készültek a "kalandra", és persze azért is, mert az valódi változatosságot jelentett mindennapi életükbe - és ez is volt az egyik cél.

Tapasztalatok

A mintegy órás utazás után Érmihályfalva egyik testvértelepülésének, Balmazújvárosnak a központjában lévő idősek klubjának udvarán a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója, Figéné Nádasdi Ágnes már ismerősökként köszöntötte a vendégeket, majd tessékelte be őket a klubszobába. Mint megtudtuk, azért ott, és nem az idősek otthonában fogadták a vendégeket, mert utóbbiban átalakítás zajlik. A "történet" megértéséhez tudni kell, hogy a nevezett balmazújvárosi szolgáltató központ több "alegységből" áll: idősek otthonából, idősek klubjából, házi rendszerű gondozásból, több megoldást kínáló étkeztetési rendszerből. Az idősek otthonában pillanatnyilag 26 férőhely van, a zajló bővítéssel (amit később meg is látogattunk) ez 50-re fog gyarapodni, és bővítik a konyhát is. Utóbbi nem csak az otthon lakóit látja majd el, de a városban lakók rászorulóknak is főznek, akik maguk is járhatnak naponta az ételért, de igény esetén házhoz is szállítják nekik. A házi rendszerű gondozás azt jelenti, hogy az idős, egyedülálló személyek otthonukban élnek, szükség esetén pedig egy karóra-szerű szerkezettel riasztani tudják az állandó ügyeletet tartó asszisztensek közül az éppen szolgálatban lévőt, aki a helyszínre siet, segít, vagy hívja az orvost, a mentőt.

Szövődtek a barátságok

Pillanatnyilag 150 ilyen házi gondozottat felügyelnek a kistérségben, ami négy települést jelent: Balmazújvárost, Egyeket, Tiszacsegét és Hortobágyot. Az idősek klubja egy úgynevezett nappali intézmény, ahova mintegy 30 klubtag jár be naponta kikapcsolódni, szórakozni. Az érmihályfalvi vendégeknek Kunkliné Éder Erzsébet, a klub vezetője mutatta be az intézményt. A klubszobába a klubtagok, illetve az idősek otthonának tagjai gyűltek egybe, és a határon inneni vendégeikkel együtt hallgatták meg a helyi Rózsaliliom népzenei együttes citerásainak műsorát, amit egy rövid anyák napi film megtekintése követett. Közben süteményestálak kerültek elő, és már közeledett is az ebédidő, amihez a klub udvarán készülődtek. A rendezett udvar mellett kis veteményeskertet láttunk, melyet a klubtagok gondoznak, az egyik szomszédban óvoda működik, a másikban egészségügyi központ felújítási munkálatai zajlottak. Az asztal mellett ülve hamar szövődtek a barátságok, az idősek is beszédbe elegyedtek egymással, de az intézmények alkalmazottai is megbeszélték, hogy kinél miként zajlik az élet. Az intézményvezetők beszélgetéséből kiderült, hogy jelentős eltérések vannak a szociális ellátásban a két ország között - Magyarország javára, hasonlóságok sajnos csak a kerékkötő bürokráciában mutatkoztak, illetve annak megállapításában, hogy a vonatkozó törvények alkotói vajmi kevés gyakorlati tapasztalattal bírhatnak a témában.

Újabb találkozó

Az udvari ejtőzést hirtelen jött felhőszakadás szakította félbe, de míg kint az esőt kísérő jég is kopogott a tetőn, bent a mulatós zenére többen táncra is perdültek, már akik bírták az iramot. Az elváláskor mindenki a közeli viszontlátás reményével búcsúzott. Erre, legalábbis az intézményvezetőknek hamarosan módjuk is lesz, hiszen a XX.Nyíló Akác Napokon szociális témában szerveznek tanácskozást, amire balmazújvárosi vendégeket is várnak. Figéné Nádasdi Ágnestől azt is megtudtuk, hogy az általa vezetett intézmény a Böjte Csaba vezette alapítványhoz tartozó székelyhídi gyerekotthonnal is felvette a kapcsolatot, és állandó segítséget szándékoznak nyújtani annak működéséhez. Ennek jelenként a mikrobuszukba, mely az érmihályfalviakat vitte-hozta, a visszaútnál burgonyás zsákokat és lisztes csomagokat is pakoltak, melyekkel a busz tovább is ment Érmihályfalváról Székelyhídra.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!