ERDON Helyi hírek

2012.04.18. 15:23

Kolozsvári képzőművészeket fogad a Műcsarnok

Nemzetközi tiszteletet és figyelmet maga iránt felkeltő Műcsarnok történetében, tudomásom szerint, nem volt példa még egy ilyen jellegű megnyilvánulásra, melyet a Műcsarnok nemrég kinevezett igazgatója, Gulyás Gábor szervezett.

Nemzetközi tiszteletet és figyelmet maga iránt felkeltő Műcsarnok történetében, tudomásom szerint, nem volt példa még egy ilyen jellegű megnyilvánulásra, melyet a Műcsarnok nemrég kinevezett igazgatója, Gulyás Gábor szervezett.

A Műcsarnok feladata, lehetőséget teremteni a mindenkori kortárs művészet megnyilvánulásához, és ugyanakkor a képzőművészeti világ fejlődését követve, lehetőséget teremteni a más országok képzőművészei, vagy képzőművészcsoportok alkotásainak bemutatására.

A jelen kiállításukat Európai Utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után címmel szervezték.

Az ötletgazda és a kiállítás kurátora, az aradi származású, Angel Judit. Felfigyelt arra a feltűnő jelenségre, hogy a kolozsvári képzőművészeti alkotások, mint nagyobb és nagyobb teret hódítanak nemcsak hazánkban, de külföldön és a különböző kontinenseken is. A mind komolyabb elismerések megtették a hatásukat, és ma már nem akadály, bizonyos kolozsvári képzőművészeknek rangosabbnál, rangosabb kiállítótermekben munkáikat kiállítani, sőt eladni.

Ennek is köszönhető, hogy a műkereskedők hada látogatja Kolozsvár képzőművészeinek műtermeit és a város ismertebb galériáit, melyekben művészi értékeket képviselő alkotásokat állítanak ki.

Gulyás Gábor már 15 évesen meglátogatta Kolozsvárt, és, azóta szívébe zárta. Nem véletlen az, hogy olyan sikeresen vezette Debrecenben a Modem, Modern és Kortárs Művészeti Központot, ahol kitűnő ismereteket sajátított el az ilyen jellegű intézmény vezetőségében. A tavaly sikeresen megpályázta a Műcsarnok igazgatói-állást.

A projekten már egy és féléve dolgoznak. Az eredmények nagyon biztatóak, hiszen az alkotásoknak komoly hányadát már külföldi múzeumokból kellett kikölcsönözniük.

Gulyás Gáborra jellemzően, a projekten dolgozók egy csoportját a Műcsarnok mikrobuszába és egy személy- autóba „csomagolta,” és lehozta Kolozsvárra. A sajtótájékoztatót az Ecsetgyárban tartották.

Mint ismeretes, sok képzőművész az Ecsetgyár épületében juthatott műteremhez és kiállítási lehetőségekhez. Itt tudtak úgy bizonyítani, hogy a nagyvilág művészetet kedvelő egyéniségei felfigyeltek rájuk a világ bármely táján.

Gulyás Gábor a munkatársait tulajdonképpen a „szép, tiszta forráshoz” hozta el.

Amint mondta, azért jöttek ilyen sokan, mert nekik nagyon fontos ez a hely. Talán ismerik azt a történetet, amikor a XIX. században, a nagy német filozófus Hegel, egy berlini előadáson arról beszélt, hogy „a fizikai otthonunk mellett van egy másfajta otthonunk is, a szellemi otthon.”

A szellemi otthon valahol a kultúrának és a szellemnek az a konstellációja, amivel otthon érezzük magunkat.

Ő Kolozsváron már fiatalkora óta otthon érzi magát.

Ez a kiállítás, amit 2012. április 19.-én a Műcsarnokban bemutatunk, számomra nagyon fontos - mondta Gulyás Gábor.

Ez a kiállítás a rendszerváltás utáni képzőművészetet mutatja be. Ugyanakkor reprezentatív kiállítása a kolozsvári képzőművészetnek.

Egy viszonylag rövid időszak bemutatása, mindössze 10 évről van szó. Ezzel szemben 32 olyan művésznek a munkái jelennek meg, akik kapcsolódnak ehhez a városhoz. Megjelenik a legfontosabb 17 intézménye Kolozsvárnak. Ezek is bemutatkoznak a kiállítás alkalmával. Az egyik ilyen intézmény az Ecsetgyár. Azért is választottuk ezt a helyet a kolozsvári sajtó tájékoztatására.

A kurátornak, Angel Juditnak az a meggyőződése, a kolozsvári képzőművészet olyan színvonalat képvisel, ami egészen kiemelkedő még a nemzetközi mezőnyből is. Nincs tudomásuk arról, hogy bárhol máshol a kortárs képzőművészetnek ilyen nagyságú kirobbanása lett volna.

Ez egy olyan jelenség, melyet érdemes egy megfelelően megrendezett kiállításon bemutatni.

Az elmondottakból a sajtó számára kivehető volt a dicséretes hozzáállás egy nemes ügyhöz. A szándék elmondása, bizonyos képanyag kivetítésével társult. Azt jelzi, a kiállítás a maga nemében páratlan lesz, mert a szervezők mindent, amit csak tudtak, megtettek annak érdekében, hogy a látogató közönség meggyőződjön arról az értékről, amit a kolozsvári képzőművészek az ezred fordulótól megtettek a kortárs képzőművészetben.

A jelenlevő média csak az elhangzottakat rögzíthette. A Műcsarnoki kiállítás 2012. április 19-én nyílik meg, helyi idő szerint 18 órakor.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!