ERDON Helyi hírek

2011.11.01. 07:55

Egyedül Istené a dicsőség

Szatmár megye — Reformáció emlékünnepe alkalmából Mihály Lajos, a Tordai Református Egyházmegye esperese hirdette az igét október 31–én, a szatmárnémeti Szamos–negyedi református templomban.

Szatmár megye — Reformáció emlékünnepe alkalmából Mihály Lajos, a Tordai Református Egyházmegye esperese hirdette az igét október 31–én, a szatmárnémeti Szamos–negyedi református templomban.

 

Mihály Lajos, a Tordai Református Egyházmegye esperesétől október 31–én, a Szamos–negyedi református templomban összesereglett hívek a keresztény hit olyan alapvető igazságait hallhatták újra, melyek annak idején alapjaiban rengették meg azt a vallási közeget, és azt a társadalmi réteget, amely csak a maga számára tette elérhetővé a Szentírást, s ennek ismeretét.

 

Kegyelemből

 

Az igehirdető arról beszélt, hogy mivel is ajándékozott meg minket keresztényeket a reformáció? A világ azzal a felismeréssel lett gazdagabb mely azt vallja, hogy: „Egyedül hit által, egyedül az Írás, egyedül kegyelemből, egyedül Krisztus, és egyedül Istené a dicsőség”. A reformáció egyik legjelentősebb képviselője, Luther Márton elvetette azt a módot, ahogy a korabeli egyház és ennek papsága sötétségben tartotta a népet. Ekkor szegezte ki az általa megfogalmazott 95 tézist – 1517. október 31–én – a wittenbergi kolostor kapujára, majd fokozatosan távolodott el a római vezetéstől. Ezzel egy időben Ulrich Zwingli, Kálvin János Svájcban is elindította a mozgalmat, de nem feledkezhetünk meg az olyan magyar reformátorokról, mint Dévai Bíró Mátyás, Sztárai Mihály, Melius Juhász Péter, Szegedi Kis István, Gyulai István, és még sokan mások. Tehát jöttek a reformátorok és a nép kezébe adták a Bibliát, Isten szavát, és hirdették, hogy nincs más közbenjáró az Atyánál csak Jézus Krisztus, és csak Isten kegyeleméből vagyunk, akik vagyunk. Ezt vallotta Pál apostol, ezt vallották református eleink is, ezt kell vallania a mai kor emberének is a sok zúgolódás és elégedetlenkedés helyett — figyelmeztetett a lelkipásztor.

 

Koszorúzás

 

Az esemény második részében koszorúzásra került sor a templomkertben, Bethlen Gábor fejedelem mellszobránál. Thoroczkay Sándor, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke beszélt a protestáns fejedelem életéről, majd az egyházközség hívei és a meghívottak koszorúikat, virágcsokraikat helyezték el a talapzatnál.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!