ERDON Helyi hírek

2011.10.11. 14:20

Öko-filmfesztivál lesz Váradon

Nagyvárad - Október 27-30. között a Pro Familia Egyesület, együttműködve az önkormányzattal A Föld egészségéért címmel első alkalommal szervez nemzetközi filmfesztivált Váradon, hagyományteremtő szándékkal.

Nagyvárad - Október 27-30. között a Pro Familia Egyesület, együttműködve az önkormányzattal A Föld egészségéért címmel első alkalommal szervez nemzetközi filmfesztivált Váradon, hagyományteremtő szándékkal.

 

 

Az eseményt beharangozó keddi városházi sajtótájékoztatón Lavinia Șandru főszervező elmondta: azért választották Nagyváradot helyszínül, mert szerintük egy olyan fejlődő város, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy néhány éven belül a régió ökológiai központjává váljon. Egyébként azért döntöttek az EcoFest- A Föld egészségéért elnevezésű fesztivál megrendezése mellett, mert véget szeretnének vetni annak, hogy Romániában nem történik semmi érdemleges a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés területén, noha az ország tagja az Európai Uniónak. Úgy fogalmazott: a környezetünk megóvása nem trend vagy hobbi kérdése kell legyen, hanem realitás és tudatos felelősségvállalás, néhány év múlva pedig el kell jussunk odáig, hogy a környezetvédelem szó eltünjön a szótárunkból azért, mert természetesnek tartjuk, és nem hangsúlyozzuk ki, mint valami exotikus tevékenységet.

 

Nemzetközi zsűri

 

Cornel Diaconu rendező arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál négy helyszínen fog zajlani: az ünnepélyes megnyitót október 27-én, csütörtökön este 7 órakor tartják a színház épületében. A vetítésekre október 27-30. között kerül sor, naponta 14 vagy 15 órától: a versenyen kivüli filmeket a Városi Művelődési Házban, a verseny szekcióban szereplő alkotásokat pedig a Szabadság mozi B termében mutatják be. A díjkiosztó gálaünnepség október 30-án, vasárnap este 7 órától lesz, a Szabadság mozi A termében. Valamennyi rendezvényre a belépés ingyenes.

Egyébként 17 országban (Ausztria, Németország, Olaszország, Bulgária, Görögország, India, Törökország, Argentina stb.), illetve Romániában készültek ezek a dokumentumfilmek, és vannak köztük 4 percesek, de több mint másfél órás időtartalmúak is. A zsűri nemzetközi összetételű lesz, de konkrétabb neveket egyelőre nem mondtak a szervezők. A rendezvény egyik sajátossága, hogy az amatőr környezetvédők megnyilvánulásaira, illetve aktív jelenlétére is számítanak, ennek érdekében az önkormányzat segítségével felvették a kapcsolatot váradi iskolákkal.

 

Három ok

 

Ilie Bolojan polgármester három indokot hozott fel amellett, hogy miért örül annak, hogy Nagyvárad biztosít helyszínt az öko-filmfesztiválnak. Szerinte ezáltal nő a város ismertsége, látogatottsága, a projektbe bevont fiatalok tudatosítják önmagukban, hogy milyen fontos a környezetvédelem, és talán a felnőttek is rádöbbennek arra, hogy nem csupán mese a fenntartható fejlődés fontossága.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!