ERDON Helyi hírek

2011.10.20. 15:08

Enyhítenék a közteherviselést

Nagyvárad - Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban gazdasági témájú sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester és Huszár István tanácsos, az önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke.

Nagyvárad - Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban gazdasági témájú sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester és Huszár István tanácsos, az önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke.

 

 

Biró Rozália alpolgármester bejelentette: a váradi RMDSZ-frakció egy olyan stratégiát dolgozott ki, mellyel segíteni szeretne a helyi közösségeknek abban, hogy jobban át tudják vészelni a gazdasági szempontból nehezebb időszakot. Mint ismeretes, a városi költségvetés 40 százaléka saját bevételekből, 50 százaléka az államháztartásból, 10 százaléka pedig vissza nem térítendő támogatásokból, vagyis pályázati pénzekből származik. A megyeközpontban nyolcfajta helyi illeték és adónem létezik: ingatlanadó, kül- és beltelekadó, gépjárműadó, a különböző engedélyek, jóváhagyások és bizonylatok illetéke, a reklámeszközök használata utáni illeték, a rendezvényszervezési adó, a szállódailleték, valamint más speciális illetékek. Ezeket a pénzügyminisztérium által jóváhagyott adórendszer alapján lehet módosítani (növelni maximum 20 százalékkal), illetve az önkormányzat saját kedvezményrendszert dolgozhat ki a beruházók vonzása, a kis- és közepes vállalkozások megsegítése vagy a fizikai személyek közteherviselésének enyhítése céljából.

A legoptimálisabb megoldás valamely adónemnek az eltörlése lenne, azonban természetesen ez lehetetlen, hiszen így nem lehetne finanszírozni olyan közszolgáltatásokat, mint például a távfűtés, a tömegközlekedés vagy a szociális tevékenységek. Az RMDSZ-frakció ezért a következő megoldásokat javasolja: az önkormányzat azonosítsa be azokat az ingóságokat és ingatlanokat, melyek után a tulajdonosaik nem fizetnek adót, vagy a reális értéküknél kevesebb vallanak be; a valódi piaci árukon értékeljék fel az ingatlanokat; bővítsék az olyan modern adóbefizetési lehetőségek tárházát, mint például az online vagy a banki átutalással történő adófizetés; a polgármesteri hivatal folytasson valós párbeszédet az adófizetőkkel (ne küldözgesse őket egyik irodából a másikba, hanem létezzen egy egységes számítógépes nyilvántartás); a késedelmi kamatok eltörlésének lehetősége.

 

Csúsztatott adóbefizetés

 

Huszár István RMDSZ-es tanácsos, a költségvetési bizottság elnöke hangsúlyozta: decemberben egy olyan határozattervezetet szeretnének benyújtani a Helyi Tanácsnak, mellyel segítenék azokat a cégeket és vállalkozásokat, melyek az elmúlt években ugyan rendszeresen eleget tettek adófizetési kötelezettségüknek, most azonban nehézségekkel küszködnek, ezért hiába van meg bennük a jószándék, adóhátralékaik gyűltek fel. Az RMDSZ által kidolgozott előterjesztés lehetővé tenné ezek számára az adóbefizetési csúsztatást az ingatlan- és telekadók esetében jövő év december 31-ig. Azért gondoltak egy évre, hogy ezen jogi személyeknek legyen idejük talpraállni, hiszen a gazdasági tevékenységek nem lineárisak, nem biztos, hogy néhány hónap alatt sikerülne nekik egyenesbe jönniük. A kedvezményezett státus feltétele, hogy március 31-ig nyújtsák be az erre vonatkozó irataikat, melyekkel bizonyítják, hogy jogosultak, és töltsenek ki egy szándéknyilatkozatot. Ugyanakkor ahhoz, hogy az önkormányzat december 31-ig felfüggessze az adóbehajtásra vonatkozó végrehajtási döntést az is szükséges, hogy az illető cég jóindulatot és komolyságot tanúsítson. A tanácsos megjegyezte: az RMDSZ azon is gondolkodik, hogy ezt a kedvezményt terjessze ki a magánszemélyekre is, illetve a gépjárműadó esetében is alkalmazza. Egyébként Váradon az elmúlt években 162 cég halmozott fel 1000 lejnél nagyobb adótartozást, összesen 3,5 millió lej értékben, melyhez hozzáadódik 1,9 millió lej értékű késedelmi kamat.

 

Kisebb ingatlanadó

 

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: Váradon jelenleg 19.200 magánszemély tartozik az ingatlanadójával és 6.183-an halmoztak fel telekadóhátralékot. Ugyanakkor a gépjárműadó befizetésével 17.688 személy késlekedik. Az RMDSZ-frakció arra törekszik, hogy jövőre az ingatlanadó 1,1 százalékról 1 százalékra, a szállodailleték pedig 3 százalékról 1 százalékra csökkenjen, és a nagyberuházók életét is megszeretné könnyíteni.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!