ERDON Helyi hírek

2011.07.27. 11:52

Közös projekt a múltról

A Bihar-Hajdú Bihar Eurórégióban fellelhetető levéltári dokumentumok digitalizálására vállalkozott a két megye több közintézménye.

A Bihar-Hajdú Bihar Eurórégióban fellelhetető levéltári dokumentumok digitalizálására vállalkozott a két megye több közintézménye.

 

A két megye nemzeti arhívumaiban fellelhető dokumentumok digitalizálását a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat kezdeményezte, és a projektben partnerként együttműködött a Hajdú-Bihar Megyei Könyvtár, a Méliusz Juhász Péter Kulturális Központ, a Hajdú-Bihar megyei levéltár, míg romániai részről a nagyváradi polgármesteri hivatal, a Román Országos Levéltár Bihar megyei igazgatósága, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány és a Bihar Megyei Tanács vett részt a munkában, mondta a tegnapi projektismertető sajtótájékoztatón Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. Az Európai Unió Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 379.675 euróból megvalósított projekt keretében a váradi önkormányzat költsége 73.091 euró volt, melyből a vissza nem térítendő támogatás 71.556 eurót tett ki. A dokumentumok digitalizálására alkalmas számítástechnikai eszközök beszerzésére 41 ezer eurót költöttek. A 2010 május 1-jén beindított projektben eddig már sikerült feldolgozni Újváros 63 kötetnyi dokumentumait, és ezév végéig további 73 kötetnyi iratot digitalizálnak. Az elkövetkező öt évben a másik három nagyváradi városrész, Velence, Váralja és Olaszi dokumentumait is digitalizálják, jelentette be az alpolgármester. Megtudtuk továbbá, hogy eddig ötven kéziratos térképet digitalizáltak, és az elkövetkező öt évben további nyolcszáz térképet dolgoznak fel.

 

Honlap

 

Lakatos Attila történész ismertette a digitalizált dokumentumok gyűjtőhelyéül szolgáló honlap struktúráját, mely hozzáférhető a nagyváradi polgármesteri hivatal honlapján – www.oradea.ro - is, a digitális örökség (patrimoniu digital) menüpont alatt. Lakatos Attila elöljáróben kifejtve, hogy először a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó dokumentumokat digitalizálták. Eddig mintegy ötvenezer oldalt dolgoztak fel, és hátra van még mintegy hatvanezer oldal digitalizálása – mondta. Az iratokat a honlapon tematikák szerint csoportosították, így külön lehet kutatni Bihar vármegye vízrajzi iratait, Bihar vármegyei szabályrendeleteket, okleveleket, kéziratos térképeket, és Bihar Vármegye Református Egyházi Anyakönyvének irataiat az 1826-1895 időszakból továbbá Nagyvárad városi jegyzőkönyveket is. Lakatos kiemelte, hogy a digitalizálás azért is nagyon hasznos, mert a rossz állapotban lévő és gyakorlatilag kutathatalan pergameneket is digitalizálják, így azok megőrződnek és kutathatóvá válnak. Dr. Györgyi Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy fontos projekt sikeres lezárásának vagyunk tanúi. A program keretében a 16-20 század közötti dokumentumoknak adtak elektronikus formátumot, és kifejezte reményét, hogy további közös projektek keretében a 16. század előtt dokumentumokat is fel lehet majd dolgozni.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!